Jaká je skutečná hodnota domu?

Mšeno - V minulém čísle těchto novin vyšly dva nadšené články o možné koupi domu č. p. 35 a přilehlých pozemků a objektů městem. Následně o tomto tématu jednalo i zastupitelstvo a ještě jednat bude. Dům to kdysi býval výstavní, ale to už je opravdu dávno. Jak jsme se mohli přesvědčit při prohlídce objektů na vlastní oči, stav zejména hlavního objektu je žalostný. To si sice někteří zastupitelé nemyslí, ale vzhledem k tomu, že jsem se již ve městě podílel na mnoha rekonstrukcích, troufám si to tvrdit i bez návštěvy statika. Po nepovedených stavebních zásazích z raných 90. let, které pravděpodobně provedlo město, je interiér hlavního objektu zcela nepoužitelný a bude nutné vše vybourat a postavit znovu. Znamenalo by to, že z celého objektu zůstanou zřejmě pouze obvodové stěny (pokud nespadnou), neboť i krov a střechu bude nutno vybudovat nové. Tolik k technické stránce věci.

Nyní ekonomický pohled - ať již budoucí dispozice interiéru objektu bude jakákoli, náklady, které odhaduji, se jen u rekonstrukce hlavního objektu budou blížit ke zhruba 40 milionům korun. A to nemluvím o dalších objektech. Požadovaná kupní cena je nyní na internetu 6,9 mil. Kč. Tedy celkové náklady budou kolem 50 milionů. Co za tyto ohromné prostředky získáme? Buď muzeum, nebo knihovnu plus cca 3 byty a ještě v kompromisní kvalitě, neboť objekty nebyly koncipovány na toto využití, jejich objemy a tvary budou limitovat jakéhokoli projektanta či architekta při jejich návrzích. Nelze to tedy srovnávat s navrhovanou novou výstavbou za kostelem, ani ekonomicky, ani výsledným užitkem a přínosem. Pokud však město budovy koupí, bude to znamenat velkou zátěž na dlouhé roky a všechny finance vázané jen na jednu rekonstrukci. Podobný osud vidím ve spřátelené Dubé, kde se snaží opravit hotel Slavia již od roku 2000 ....

Požadovaná kupní cena se mi vzhledem k výše popsaným okolnostem jeví nereálná. Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo musí k veřejným prostředkům, s nimiž hospodaříme, přistupovat s péčí řádného hospodáře, navrhl jsem na zasedání, abychom si nejdříve opatřili odborný odhad ceny, než se pustíme do dalšího jednání či rozhodování. Mnoho podobných nákupů či naopak levných prodejů obcí skončilo před soudy a tam se mi chodit nechce.

Jsem si vědom toho, že se jedná o důležité pozemky v samém centru města a ty jistě hodnotu pro město mají, stavby samotné však příliš ne. Jde jen o to stanovit, jaká je ta správná hodnota, a zda se na tom podaří najít shodu s prodávající stranou. A také si zodpovědět důležitou otázku - za jakou cenu si máme pořídit cizí starosti na mnoho let dopředu?

Martin Mach, starosta Mšena