Chorušice - Za vším, co se kolem nás děje, stojí vždy nějaký podnět, myšlenka. Když mi Pavel Novotný v újezdeckém hostinci říkal, že letos nebyla ještě žádná brigáda a lidi by šli něco dělat, ať „něco“ připravíme, jednalo zastupitelstvo obce o možnosti údržby nebo nové výsadby zeleně, úklidu obce.

Jakmile však v létě nabídl Jirka Říha z Okrašlovacího spolku pro Mšeno a okolí naší obci spolupráci při výsadbách v našem okolí a navíc přislíbil i stromky tradiční místní odrůdy třešně Mšenská jánovka, kterou s Ing. Josefem Havlem zachraňují pro další generace, plán byl jasný. Podpořila jej navíc i 1. zemědělská a.s. Chorušice, která se připojila s nápadem obnovy a údržby životního prostředí. Vše tak mohlo zapadnout do záměru osázet brigádně opět část mizejících ovocných alejí v našich katastrech.

Obec tak ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem, 1. zemědělskou a.s. Chorušice a místními spolky na sobotu 16. listopadu připravila brigádu. Nadšenci, kteří se sešli v Chorušicích, se pustili do výsadby podél silnice třetí třídy spojující Chorušice a Zahájí. A další parta brigádníků, která se sešla ve Velkém Újezdě, pracovala na realizaci výsadeb podél polní cesty ke Stránce a u silnice třetí třídy směrem k obci Nebužely. K výsadbám bylo připraveno 40 stromků odrůd Mšenská jánovka a Mšenská žlutka a 45 výpěstků původních krajových odrůd jabloní – Kožené, Hedvábné červené, Ovčí hubička, Bláhovo libovické a oranžové, Smiřické vzácné a další.

Pěkným překvapením byla účast, z níž máme opravdu radost. V Chorušicích se zapojilo přes 30 a ve Velkém Újezdě přes 60 lidí, na obou místech přitom pomáhali i občané města Mšena, kteří přišli díky propagaci akce Okrašlovacím spolkem. Je moc pěkné, že tolika lidem není úplně jedno, kde a v jakém prostředí žijí, že se společně s námi snaží o zachování kvalitního životního prostředí kolem, pro nás i naše děti. Jako malí jsme lezli po stromech kolem vsí, trhali nádherná letní jablka, na podzim Malináče, Panenské a další odrůdy, které kolem silnic a cest vysazovali majitelé okolních polí. Ti ale bohužel postupem času k těmto stromům i pozemkům ztratili vlastnická práva.

O to větší poděkování pak vedle všech účastníků brigád zaslouží i 1. zemědělská a.s. v Chorušicích, která poskytla nutnou materiální i finanční podporu této akci. Za zdárné a po odborné stránce správně provedené výsadby pak děkujeme odborníkům, kteří vedli naše ruce – manželům Jiřímu a Zuzaně Říhovým a Ing. Jitce Trevisan. Obě akce byly zakončeny výborným gulášem v hostincích Chorušice i Velký Újezd.

Za práci a čas strávený v dobré partě všem děkuje Obec Chorušice

Martin Bauer, starosta Chorušic