Lidé bohužel až příliš důvěřují televizi
Lidská hloupost je bezmezná. Stačí se podívat na různé programy v televizi, které nabízejí podrobné vyhodnocení zdravotního stavu, předpověď rodinných nesnází či budoucnosti na základě nějakého mávání svíčkou, výkladu karet, odhánění duchů a jiných nesmyslných praktik. A to samozřejmě za nehorázný honorář uvedený malými písmenky dole pod obrazovkou.

Lidé bohužel věří tomu, co je v televizi s pocitem, že se jedná o něco seriozního, opak je ale pravdou. Ostatně, stačí se podívat na protagonisty těchto programů a je jasno. Lidé bohužel hledají nějaká náhradní a nejlépe rychlá řešení svých problémů a jeden telefonát jim může přinést určitou úlevu, i když na tom šašek z televizní obrazovky nemá sebemenší podíl. Lepší je už zajít do kostela a pomodlit se, pokud ovšem kostel bude otevřen, což u současných fráterníků není zvykem. Hlavně je to alespoň zdarma.

Problém je  obecně v tom, že současná medicína není schopna vyřešit všechny zdravotní problémy a lidé v nouzi hledají různá náhradní řešení. Některá se tváří víceméně vědecky, jiná jsou v kategorii slušně řečeno k pousmání.

K nejstarším metodám patří šamanismus, který zejména v jednoduchých společenstvích má stále svůj význam. Souhrn náboženských a rituálních praktik působí magicky, obzvláště pokud se dotyčný dostane do transu. Je ale nutné ocenit, že mnozí šamani především z oblasti Amazonie jsou skvělí bylinkáři a mohou postiženým skutečně pomoci.

Pokud se posuneme o něco dále k medicíně, dostaneme se k homeopatii, která vychází z toho, co způsobuje něco ve velkých dávkách, může v minimálních dávkách stav organismu normalizovat. Pokud skutečně lze maximálním ředěním dosáhnout toho, že se k léčbě budou používat jen molekuly nějaké látky, lze uvažovat o tom, že v souladu s teorií o malých účincích s velkým efektem, mohlo by jít o účinnou metodu. Naše legislativa v oblasti zdravotnictví má ale jiný názor, takže homeopatika neproplácí, ale ani nezakazuje. Koupit si je můžete v každé lékárně na vlastní riziko a hlavně jen za hotové.

Jinými, ve společnosti velmi oblíbenými metodami podpůrné léčby jsou lázeňské procedury, obzvláště pokud jsou v kategorii tzv. křížkových a rehabilitace. Nelze jim upřít pozitivní vliv na zdravotní stav včetně psychického, i když mechanismus jejich účinku není zcela jasný či průkazný. Lázně jsou především společenskou událostí, ale díky i za to, pokud to nenabourá rodinné vztahy.

V současné době se vcelku úspěšně používá řada relativně nových metod, kdy mnohé z nich jsou hrazeny zdravotními pojišťovnami. K nim patří třeba pulzní magnetoterapie, oblíbená při hojení zlomenin. Má své kladné výstupy, nicméně doposud  neexistuje racionální zdůvodnění pro biologicky účinné působení slabých magnetických polí na lidský organismus. Jediné, co bylo objektivně prokázáno, je změna prostupnosti buněčných membrán s nejasným dopadem, změna rychlosti proudění krve a vzrůst krevního tlaku s rostoucí hodnotou magnetické indukce.

Jiná v současnosti používaná metoda je lymfodrenáž, která vychází z toho, že cílenou masáží se odstraňují toxické látky z organismu podporou cirkulace lymfy. Jedná se o kompresi končetin s podporou žilního návratu, zprůchodněním poruchových lymfatických cév a odtokem nadbytečných tekutin. Při manuální aplikaci se jedná pouze o povrchní masáž kůže a podkoží bez zásahu do svaloviny, tedy tzv. hlazení, které vyžaduje důkladnou znalost průběhu lymfatického systému v organismu. Patrně účinnější a finančně méně náročnou je přístrojová lymfodrenáž s použitím různých kompresních návleků.

A krátce o alternativních postupech, které jsou o kategorii výše. Bylinkářství, aromaterapie, pranajáma, taičchi a zejména tradiční čínská medicína jsou roky prověřené metody s průkaznými účinky. Obecně neplatí, že jen dobrý pocit z léčby je zásadní, ale musí za ním stát mechanismus účinku, což u alternativních metod platí. Ale pozor, například v případě akupunktury  neplatí, že každé zapichování jehel je akupunktura. K tomu je zapotřebí mít dlouholeté zkušenosti a znalosti, jinak metoda diskredituje sebe a léčebné okolí.

MUDr. Ivan Heidler, CSc., Kanina