Mšensko - Zatímco na některých místech republiky zemědělci zaorávají plodiny, které špatně přezimovaly, pěstitelé na Mšensku si letošní zimu pochvalují. Jen řepka je prý slabší.

Potvrdil to jednatel Zemědělské společnosti Stránka Petr Živec. „Porosty řepky byly v našem případě slabší už před zimou, protože v době jejich setí bylo sucho. Pokud by udeřily holomrazy, patrně bychom o ně přišli, ale naštěstí s mrazy napadla i dostatečná vrstva sněhu,“ popsal zemědělec a dodal, že ačkoli řepka pod sněhem zimu přečkala, výnosy z ní nebudou zřejmě takové jako v předchozích letech.

Podle Petra Mikeše, který hospodaří na Mšensku i v okolí Byšic, mohou letos zemědělské plodiny postihnout ve větším množství choroby. Těm se prý totiž pod sněhem daří. „Jsou to například různé plísně nebo padlí. Uvidíme, jak se v průběhu roku projeví, pak bychom proti nim museli zakročit,“ připomněl zemědělský podnikatel, který sníh a mrazy uvítal. Během posledních teplých zim se totiž začali nebezpečně množit různí škůdci.

Velká sněhová pokrývka s sebou přinesla i potřebnou vláhu, kterou na začátku roku zemědělci oceňují, i když mírně oddálila zahájení výsevu. „Zatím jsme jen strhli hrubou brázdu a provedli regenerační přihnojení. Do pole ale zatím nemůžeme, protože je mokro. Po minulých zimách začaly jarní práce už začátkem března, teď to bude spíš na jeho konci. Je to ale normální postup, který platí při běžných zimách,“ popsal ve druhé polovině března Petr Živec.

Jaká bude letos úroda, ovšem zemědělci odhadovat nechtějí. „Pole dostala dostatek vláhy, ale i tak se samozřejmě může stát, že budeme se sklizní na průměru nebo pod průměrem. Záleží na tom, jak se bude během roku vyvíjet počasí,“ poznamenal Petr Mikeš.   

Jiří Říha