Mšeno – Žáci osmých a devátých tříd opět pátrají po příbězích z minulého režimu, a poznávají tak historii své obce i sousedy ze Mšena a Byšic. Mladí dokumentaristé navazují na práci svých spolužáků, kteří v loňském roce zachytili na diktafon vzpomínky pěti místních pamětníků. Většina z příběhů byla zaměřena na období padesátých let minulého století.
„Projekt Příběhy našich sousedů, který tato setkání zprostředkovává, se ovšem neomezuje jen na padesátá léta. Dva loňské týmy zavedlo vyprávění pamětnic i do doby druhé světové války,“ říká Kristýna Bardová z neziskové organizace Post Bellum, která projekt spolu s radnicemi Mšena a Byšic pořádá.

Letošní pokračování je skromnější, do projektu se zapojily tři týmy, dva ze Základní školy Byšice, jeden ze Základní školy Mšeno. Jistě však přinese stejně zajímavé příběhy jako loni. Jediný tým mšenské základní školy se pod vedením učitelky Martiny Klementové zaměří na osudy Zbyňka Čeřovského, který bude mít školákům jistě co říct. „Pan Čeřovský je bývalý vojenský pilot, který jako zástupce velitele letiště čelil v srpnu 1968 sovětské okupaci. Za to se dočkal vyhazovu z armády, věznění, pak následovala nucená emigrace,“ přibližuje koordinátor projektu Michal Šimek.

Tým byšické školy pod vedením Marcely Markové navštíví Františka Pakandla, jehož otec provozoval autoservis. A druhý tým pod vedením Jany Felcmanové vyzpovídá bývalého ředitele Základní devítileté školy Byšice Oldřicha Lachmanna. Dozví se něco o životě za první republiky, jaké to bylo za druhé světové války, ale také o vedení školy v době komunistického režimu.

Týmy složené ze žáků osmých a devátých tříd nyní mají za úkol příběhy pamětníků nejen zachytit, ale také naučit se je vyprávět. S podporou učitelů a profesionálních dokumentaristů z Post Bellum z nich budou tvořit reportáže, povídky a další výstupy, které pak veřejnosti představí na slavnostní prezentaci. Ta se uskuteční v pondělí 29. května 2017 od 17 hodin v Základní škole Mšeno.            

(jř)