Frederick Forsyth: Seznam smrti
Frederick Forsyth je autorem mnoha vynikajících, převážně špionážních, románů. Jeho díla jsou plná napětí a dobrodružství stejně jako Forsythův život. Narodil se 23. srpna 1938 v Ashfordu v Anglii, kde strávil dětství. V šestnácti letech odešel do Španělska, aby pracoval jako toreador. O tři roky později se však vrátil do rodné Anglie, aby zde vstoupil do armády. Ve svých devatenácti letech se Frederick Forsyth stal nejmladším pilotem britské Royal Air Force (královské letectvo). Ve svých dvaceti letech armádu opustil a stal se novinářem. Pracoval pro BBC a agenturu Reuters, kde sbíral zkušenosti, které později využil ve své spisovatelské dráze.

Napsal mnoho špionážních románů, které se brzy staly bestsellery a byly přeloženy do mnoha světových jazyků. Některé z nich byly zfilmovány a objevily se i na české televizní obrazovce (Šakal). Ve svém díle čerpal jak ze své novinářské činnosti, tak ze své kariéry v letectvu (Pastýř). Zabýval se politickými problémy současné společnosti (Boží pěst, Mstitel).

Forsythovo dílo se vyznačuje především autenticitou, podrobným zkoumáním problémů a jejich nápaditým řešením. V jeho románech není nouze o napětí a dobrodružství, které čtenáře nese vpřed. Často se o něm hovoří jako o panu vypravěči. Je pověstný svou pečlivostí s jakou sbírá informace pro své romány, které často vychází ze skutečných událostí. Detailně popisuje jednání svých hrdinů, ale i historických postav jakož i četné skutečnosti politického pozadí událostí. Stejnou pozornost věnuje technickým parametrům zbraní, letadel či tanků. Bravurně propojuje realitu s fikcí.

Autorovi je přičítána metoda žurnalistického psaní zpravodajství použitého na beletrii. Tématem jeho knih je často svět tajných služeb, především těch z Velké Británie. Mezní situace vytrhávají čtenáře z jeho klišé osobní bezpečnosti. Konflikt není daleko, jeho potenci si každý nese v sobě, včetně morálních otázek s tím spojených. V Knižním klubu letos vyšla jeho kniha Seznam smrti, kterou najdete ve fondu Městské knihovny.
Anotace: Ve Virginii sídlí agentura TOSA, jejímž úkolem je hledat a zabíjet ty, kteří jsou pro Spojené státy natolik nebezpeční, že se ocitli na takzvaném Seznamu smrti. Právě na něm přibylo nové jméno: terorista přezdívaný Kazatel, který radikalizuje mladé muslimy a nabádá je k vraždám. Bohužel pro něj zabijí i vysloužilého generála námořní pěchoty, jehož syn patří k nejlepším lovcům lidí ve službách TOSA. Ten se své práci věnuje už šest let. Nezná jméno, podobu ani místo pobytu nového cíle. Kazatel z toho však udělal osobní záležitost. Hon začíná…

Zdroj životopisu: http://svet-literatury.wz.cz/autori/forsyth.htm