Moskva musí počkat. Výstavu Pocta lidickým dětem nabízí sál radnice

výstava Pocta lidickým dětemNa radnici ve Mšeně je k vidění jedinečná putovní výstava, která představuje obrázky z celého světa věnované památce zavražděných lidických dětí. Oslo, Brusel, Kábul, Ljubljana, Mexico City nebo Buenos Aires. To je jen několik z mnoha velkoměst, kam se během let dostala putovní výstava věnovaná památce obětí lidické tragédie, především pak dětí. A ke světovým metropolím se nyní připojilo i malé město na Mělnicku – Mšeno. Právě v sále tamní radnice jsou nyní k vidění díla mladých umělců z celého světa.
Podle kurátorky Mezinárodní dětské výtvarné výstavy Lidice Ivony Kasalické mají obyvatelé Mšena a ostatní návštěvníci výstavy šanci spatřit nejzajímavější obrázky, které získaly ocenění v letech 1999 až 2009. „Jde vlastně o tři výstavy. Na stěnách okolo schodiště na radnici je výstava o historii a současnosti Lidic, hlavní výstava na panelech je pak průřezem z deseti výstav a třetí část představuje díla z roku 2010, která byla zaměřena na biodiverzitu,“ přiblížila kurátorka výstavy z Památníku Lidice, který světově uznávané výstavy dětských prací pořádá už od roku 1973.
Expozice putovala do Mšena z Amerického institutu v Praze a po ukončení výstavy v sále mšenské radnice si budou obrázky prohlížet lidé v hlavním městě Ruska. „V Moskvě výstavu otevřeme 9. září. Chtěli ji tam mít už dřív, ale řekla jsem jim, že nejdříve musí jít do Mšena,“ poznamenala Ivona Kasalická.
Výstava, která má za sebou dlouhou cestu, se do Mšena dostala díky Základní umělecké škole Mšeno, jejíž žáci se mezinárodní výstavy v Lidicích tradičně zúčastňují. Na letošním, dvaačtyřicátém ročníku se podle Ivony Kasalické předvedli v tom nejlepším světle.
„Mšeno mělo jeden z největších úspěchů v soutěži. Škola získala dvě medaile za kolekci skla a grafik,“ poznamenala a dodala, že mšenské děti od mezinárodní poroty získaly celkem třicet ocenění.
Výstava je v zasedacím sále mšenské radnice k vidění každý den až do konce července. Potom díla čeká cesta na východ. Slavnostního zahájení výstavy ve Mšeně se zúčastnily i dvě lidické děti, které vyhlazení vesnice přežily – Marie Šupíková a Pavel Horešovský.
Jiří Říha