Mšenské námRozsvěcení vánočního stromuěstí se stalo svědkem rozsvěcení vánočního stromu

Krásná bílá mrazivá neděle 2. prosince byla v letošním roce první adventní nedělí. Mšenské školy, město Mšeno a další organizace se rozhodly, že se pokusí založit novou tradici nazvanou Slavnostní rozsvícení vánočního stromu.

A tak se kolem páté hodiny odpolední začali scházet občané, aby byli přítomni této slavnostní chvíli, která měla zahájit adventní čas a navodit vánoční atmosféru. Tu umocňoval nejen krásný urostlý strom uprostřed náměstí, ale i betlém se živými zvířátky – oslíkem a ovečkami.

Za zvuků bubnů vešla na náměstí děvčata ze souboru historických tanců a přinesla zapálené svíce, které měly symbolicky představovat betlémské světlo. Celou slavnost zahájily tancem ve tvaru hvězdy.

Rozsvěcení vánočního stromuPo úvodních slovech pana starosty Ing. Martina Macha a pana faráře Bártka, který stromku i novému náměstí požehnal, se stromek slavnostně rozzářil. Poté děti mšenských škol přednesly několik básniček, zazpívaly písničky, hrály na flétny a na závěr vánoční atmosféru umocnili krásnými písněmi členové souboru Intermezzo.

Děti z mateřské školy vyrobily pro všechny návštěvníky drobné ozdůbky na stromeček, děti ze základní školy vlastnoručně upekly vánoční cukroví. Nechyběly ani horké nápoje, i když v mrazivém nedělním podvečeru byly okamžitě vypité. Byli jsme velice mile překvapeni, kolik občanů přišlo společně s námi přivítat adventní čas. Bohužel nás trochu zradila technika, ale „chybami se člověk učí“ a doufáme, že v příštích letech vypilujeme i technické detaily ke spokojenosti všech.

Všem, kteří se zúčastnili, a všem, kteří se podíleli na přípravách, moc děkujeme. Přejeme všem spoluobčanům krásné a pokojné vánoční svátky a hodně osobních i pracovních úspěchů v novém roce 2013.

Bc. Dana Svobodová, ředitelka MŠ Mšeno