Kolo - dobrý nápad z radniceMšenská radnice nechala před časem zlikvidovat letitý služební automobil Škoda Favorit. Úředníci teď jezdí městem na bicyklech. Podle starosty Martina Macha byl provoz staré škodovky příliš nákladný. „Favorit byl neekonomický. Vždy, když se blížila technická kontrola, jsme museli do oprav investovat velké peníze, proto jsme letos rozhodli o jeho sešrotování,“ vysvětlil Mach.

Úředníci nyní ke svým pracovním cestám využívají jediné osobní vozidlo Škoda Fabia. „Na radnici jsme zavedli lepší systém objednávání stávajícího vozidla tak, aby bylo co nejvíce využité. Úředníci si tak musejí využití auta lépe plánovat,“ připomněl mšenský starosta. Starého zrezivělého favorita nahradily dva bicykly, které zaměstnancům radnice slouží k jízdám po městě a blízkém okolí.
Nejvíce ekologický dopravní prostředek využívá starosta a další tři úředníci. „Občas si kolo půjčují i ostatní zaměstnanci města, kteří míří do terénu,“ poznamenal Mach a doplnil, že ročně se provozem bicyklů v porovnání s náklady na jízdy letitého favoritu ušetří patnáct až dvacet tisíc korun. Vzhledem k vytíženosti služební fabie se však mšenská radnice snaží ze státní sféry získat nějaké vyřazené auto. „Někdy máme více jednání mimo město, takže je to s autem napjaté, proto jsme podali dvě žádosti na ministerstvo vnitra a krajský úřad,“ dodal starosta.

Jiří Říha, Mělnický deník