Jeden z exponátů
   Tak nazvaly svou výstavu dvě mšenské autorky – Venuše Svobodová, která se zabývá suchou vazbou, a Hana Průchová, jejíž doménou je keramika. V pondělí 23. srpna 2004 v 10 hodin dopoledne zahájil jejich společnou prezentaci před veřejností Michal Šimek, mšenský evangelický farář. Velmi hezky představil obě vystavovatelky, a tak mu dejme slovo:

   Venuše Svobodová se narodila v r. 1943 v Mělníku. Jak sama podotýká, bylo to v neděli na Svátek práce. „Celý život stejně dělám,“ říká paní Svobodová, hrdá na svůj rodový selský původ, s nímž měla v době komunistického režimu problémy. „Byli jsme kulacký ročník, většina z 8 maturantek a 22 maturantů byly děti z venkovských rodin, obzvlášť tvrdě postižené v době násilné kolektivizace.“ Od r. 1965 až do svého odchodu do důchodu působila Venuše Svobodová na zahradnickém Venuše Svobodová (vlevo) a Hana Průchováučilišti v Kanině. První pokusy se suchou vazbou dělala už za svobodna. Sama k tomu říká: „Líbí se mi to, tu práci jsem měla jako relaxaci. Suchá vazba – to je motor, který mě žene, nedokážu mu odolat. Lidi si na moji práci zvykli, chodí si ke mně nechat udělat vázičku.“ Paní Svobodová vystavovala v muzeu v Mělníku a Benátkách nad Jizerou a ve Mšeně – na radnici, v evangelickém kostele a na městských lázních.

   Hana Průchová se narodila v r. 1954 v Mělníku. O dvacet let později maturovala na Uměleckoprůmyslové škole v Železném Brodě. Po práci aranžérky se poté věnovala pedagogické práci, nejdříve v ZŠ, poté v ZUŠ Mšeno. Nakonec zakotvila v Odborném učilišti v Kanině. Nyní vyrábí keramiku a sama k tomu říká: „Řemesla mě vždycky přitahovala víc než malba. Je to smysluplná práce, důležitá v životě.“ Tolik Michal Šimek.
keramika
   Závěrem dodejme, že hodně úspěchů oběma výtvarnicím popřála i starostka Marie Štráchalová, která ocenila, že finanční výtěžek z výstavy půjde na opravu zařízení kostela, které je stiženo dřevomorkou.

Michal Šimek

foto: Karel Horňák