Na startu jubilejního, 10. ročníku tohoto amatérského závodu 10. července se sešlo celkem 24 závodníků, z toho 20 mužů a 4 ženy. Očekávání rekordní účasti se nenaplnilo, dílem kvůli nepříliš příznivému vývoji počátku léta, dílem kvůli stárnutí a „měknutí“ některých, dříve tradičních účastníků, jiní byli zraněni, další se účastnili horolezeckých expedicí. Slabá byla též účast mšenských sportovců, kde u mnohých zůstává v posledních letech jen u příslibů, avšak odhodlání se většinou již v červnu vytratí...
   Závodí se na trati krátkého triatlonu, tedy 1,5 km plavání, 40 km na kole a 10 km běh (stejná trať jako na olympiádě). V našich podmínkách však bývá trať s dramatičtějším profilem, než např. při závodech v Polabí. V tomto roce byly trasy kola i běhu střední náročnosti, sem tam nějaký kopec.
   Vše začalo kolem deváté hodiny na hrázi rybníka Harasov, závodníci přijížděli (někteří i s podpůrnými týmy), prezentovali se a ladili vše potřebné před startem. Většina jako obvykle nebyla spokojena s teplotou vody, i když ta dosahovala (především díky častému měření teploty v týdnu před startem) uspokojivých 19,5 °C. Vzduch byl o něco teplejší, měl optimální teplotu pro neplavecké disciplíny. Po rozpravě (výkladu trati) a skupinovém fotu se rychle schylovalo ke startu a nervy pracovaly. V 10:30 se po výstřelu startovací pistole vrhli závodníci do harasovských vod, aby za dozoru záchranné posádky na kanoe přeplavali 6krát na protilehlou pláž a zpět. Po první obrátce se startovní pole začalo trhat a čelo závodu ovládli kraulisté. Po necelé půlhodině začali ti nejlepší plavci vybíhat z vody a nasedat na kola, postupně doplavali i ti pomalejší. V této fázi má každý závodník jiné pojetí (někteří se suší, převlékají, ba dokonce i jedí, jiní jen skočí na kolo a zmizí) a dá se taktizovat, ale i zcela promrhat náskok z vody.
   Na všechny čekal v cykločásti po pár kilometrech zahřívací kopec do Kaniny, kde se velmi často měnilo pořadí. Poté jeli závodníci po trase V.Újezd – Choroušky – Stránka – Vrátno – Kluky – Trnová – Doubravice – Lobeč – Nosálov – Libovice – Mšeno se dvěma občerstvovacími stanovišti na stadion mšenského SK. I cyklistickou část absolvovali všichni (bez pádu), jen jeden účastník kvůli defektu musel kolo z Nosálova tlačit, ale nevzdal! Zde odložili svůj závodní stroj v depu, někteří se opět převlékali či přezouvali a po případném doplnění tekutin vyrazili na běh.
   V této fázi již byla jasná vedoucí trojice, která přijela na kole s minimálními rozestupy a velkým náskokem před ostatními, bylo tedy jasné, že o pořadí na „bedně“ se rozhodne mezi těmito třemi až při běhu. Ten byl veden kolem „Oliby“ a ČOV Hloveckým dolem do Skramouše (občerstvení), po polní cestě do Mšena (Větrák), Růžovou ulicí a opět po kraji pole k železničnímu mostu nad Hlovcem, pod něj a zpět kolem ČOV a „Oliby“ na stadion. V této části závodu nenechal letošní vítěz Očenášek z Kralup (vloni druhý po dramatickém finiši před stadionem) nic náhodě a vyrovnaným tempem si s úsměvem doběhl pro vítězství. Po chvíli dorazili v těsném závěsu zbylí dva závodníci z vedoucí skupinky a poté postupně i všichni ostatní.
   Desátý ročník je za námi, po sportovní stránce je třeba vyzdvihnout časy nejlepších v cyklistické části. Pohled do výsledkové tabulky jasně určuje rozhraní mezi těmi, kteří trénují, a ostatními, spíše „salónními“ sportovci. Potěšitelné je umístění mšenských borců, kteří se (ač jen tři) prosadili na čelná místa – 3. Michal Měšťan, 4. Jaroslav Kůtek, 6. Martin Mach.
   Nyní nezbývá, než se těšit (příp. trénovat) na další ročník. Je to také příležitost pro organizátory k bilancování a k přemýšlení o změnách do dalších let, aby závod neustrnul. Jménem pořadatelů děkuji všem závodníkům za účast a hlavně všem ochotným přátelům, kteří pomohli tento závod uspořádat, a těším se na další sportovní setkání!

Martin Mach