VÝROČNÍ ZPRÁVA SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ VE MŠENĚ ZA ROK 2002

   Vážení členové, Vážení hosté, vítám vás na Výroční schůzi Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně.
   Ještě než přistoupím k výroční zprávě za rok 2002, dovolte, abychom symbolickou minutou ticha uctili památku jak zakládajících členů sboru, tak všech bývalých hasičů, kteří již bohužel nemohou prožívat tyto chvíle s námi.
   V úvodu této zprávy vás seznámím s činností našeho sboru v uplynulém roce. K dnešnímu dni čítá naše jednotka celkem 24 členů. Během loňského roku odešel z našich řad na vlastní žádost Petr Charvát a přijali jsme nového člena - Františka Šulce. Věříme, že se mu v našem kolektivu bude líbit, o čemž nás přesvědčil svou aktivitou a zájmem od počátku členství. Nás naopak těší zájem mladých o tuto profesi, protože je tím zajištěna činnost jednotky i pro další generaci.
   V loňském roce jsme se sešli na jedenácti členských schůzích s průměrnou účastí čtrnácti členů a jedné schůzi výroční. Vzhledem k tomu, že územní odbor Hasičského záchranného sboru Mělník provádí ne svou vinou, ale z finančních důvodů, pouze jedno školení velitelů a strojníků ročně, rozhodli jsme se, že každou členskou schůzi budeme její část věnovat proškolení mužstva.
   Na začátku roku jsme vystřídali řadu témat - namátkou prevence a předcházení požárům, hasební prostředky v závislosti na hašenou látku, ochrana životů, zdraví a majetku, oheň a jeho šíření, hořlavé látky a jejich sloučeniny, označení hořlavých látek, ochranné vlastnosti pracovních oděvů a jejich ošetření, nasazení sil a prostředků v různých situacích, spojení a komunikace se složkami IZS a operačním střediskem, disciplína a organizace při zásahu a předání požářiště majiteli.
   To je však jen zlomek toho, co můžeme v oblasti teorie pro mužstvo vykonat, důležité je též sledovat nové zákony v oblasti požární ochrany, prevence a dalších vyhlášek, které přicházejí přes parlament a senát do praxe. Bohužel si musíme přiznat, že současná vládní garnitura na hasiče a záchranáře nemyslí vůbec. Nejvíce zkušeností však nasbírá každý v praxi u zásahu, protože tam není čas přemýšlet jakou variantu zvolit. Tam vítězí nejrychlejší varianta jak požár lokalizovat, ovšem s ohledem na zdraví své a svých kamarádů, protože asi nikde jinde neplatí slova o spolehnutí jeden na druhého jako v těchto případech. Proto sebesnaživější aktivita v tom dobrém slova smyslu spolu s lehkovážností může zapříčinit ohrožení života a zdraví nejen zachraňovaných, ale i záchranářů. Dbejte proto pokynů a rad velitele zásahu, neboť je to právě on, kdo plně zodpovídá za celou akci, ale především za zdraví vás všech.
   Tím už se pomalu přesunu k výčtu represivní činnosti. V loňském roce nás bohužel více než oheň sužovala voda, která přinesla nejen ztráty na životech, ale především nevyčíslitelné škody na majetku občanů. První naše akce začala zcela náhodou. Při úklidu v hasičské zbrojnici zahlédl jeden člen vycházet dým ze střechy vedlejší budovy. Při obhlídce půdního prostoru jsme zjistili ohořelý střešní trám, který se vzňal od rozpadlého komínu jednoho z bytů. Díky rychlému zásahu byla uchráněna milionová hodnota majetku města, která mohla lehnout popelem. Podruhé jsme vyjížděli v pozdních večerních hodinách třetího dubnového dne k požáru včelína na Řepín.
   První prázdninový víkend je vždy termínem našeho Memoriálu ing. Miloše Kosiny v požárním útoku mužů a žen. Nejinak tomu bylo i letos a v sobotu 6. července se na zdejším školním hříšti sjelo 20 družstev mužů a žen z blízkého i dalekého okolí. Celou soutěž jsme organizovali pouze vlastními silami, protože okresní sdružení nebylo nejen schopno zajistit rozhodčí na tuto soutěž, ale ani se neobtěžovalo dát vědět, že tuto akci nezastřeší. Memoriál i tak neutrpěl újmu a zachoval si kredit, který už po léta má. V mužské kategorii zvítězilo družstvo Týnce nad Vltavou a v ženské - kolektiv děvčat z Voděrad. Naši borci se letos ukázali v dobrém světle a skončili na čtvrtém bramborovém místě, i když na stupně vítězů jim chybělo jen několik desetinek vteřin, ale tak už to na soutěžích chodí, že vyhrát může jen jeden.
   Pomalu se přehoupla celkem pohodová polovina prázdnin, až na začínající přívalové deště a s nimi postupně zvedání hladin našich toků. Nejhorší situace nastává na Vltavě na jihu Čech a voda pomalu postupuje k našemu hlavnímu městu a největší škody, si dovolím tvrdit, napáchala kolem soutoku na našem okrese. 12. srpna ve večerních hodinách nás informuje operační středisko HZS Mělník o vážnosti situace. V budově místní hasičské zbrojnice se utváří na přechodnou dobu místní operační středisko a formuje se skupina členů, kteří budou okamžitě připraveni na požádání vyjet s technikou. Druhý den ráno se tato skupina přesunuje na základnu HZS Mělník, kde jsou plně k dispozici záchranným pracem. Místní skupina zůstává nepřetržitě sloužit v budově hasičské zbrojnice a zajišťuje pokrytí severní části okresu. Ta také vyjíždí v neděli odpoledne k požáru stohu na Vrátenské hoře. Při návratu zpět na základnu přejíždí na boleslavský okres do Trnové, kde pomáhá s ostatními jednotkami likvidovat požár porostu pšenice.
   Mezitím se vrací povodňová skupina domů, aby se po týdenních záchranných pracech v Mlékojedech, Hoříně, Vrbně a Mlazicích dovybavila a v pondělí 19. srpna ráno již s konkrétními úkoly odjíždí do obce Obříství pomáhat likvidovat škody, které napáchal vodní živel. Opět po týdnu se skupina vrací odbýt si skutečnou a velice potřebnou hygienu a v obměněné sestavě odjíždí ještě na týden do obce Hořín, kde se s kolegy z Hradeckého kraje snaží odčerpat vodu, která spojila obce Hořín a Býkev v jedno jezero. Domácí skupina mezitím vyjíždí na Řepín k požáru rodinného domku.
   Tyto povodně prověřují naši jednotku a také odhalují rezervy, které máme v oblasti vybavení oproti jiným sborům. Proto během dalších měsíců zakupujeme ze své kapitoly rozpočtu města motorovou pilu a elektrocentrálu, protože jsou to vděční pomocníci v takovýchto případech. Nebýt tohoto vybavení jednotek z ostatních okresů, které například pomocí elektrocentrály osvítily okolí, nebyli by si ostatní schopni zajistit takové věci, jako uvařit teplý čaj nebo dobít mobilní telefon. Na druhou stranu je ale smutné, že se našli zaměstnavatelé hasičů, kteří nebyli schopni uvolnit své zaměstnance na nejničivější povodně v našich dějinách.
   To je vizitka vlády, kde leží návrh zákona, který by tyto a nejen tyto situace řešil. Aby zaměstnavatel měl určité úlevy na daních, pokud zaměstnává dobrovolného hasiče a podobně. Po dobu této vlády s tím však těžko můžeme počítat, že by se tento návrh zákona dostal na pořad, to se dřív dočkáme dalších a dalších výhod nezaměstnaných. Stejně tak mi nepřísluší hodnotit, jak se v roce 1997 s povodněmi vyrovnala Klausova vláda a jak nynější. O tom ať si nyní s odstupem času udělá obrázek každý sám.
   Koncem roku se nám podařil splnit ještě jeden cíl, který jsme měli v plánu. Instalovali jsme do garáže kompresor a provedli rozvod vzduchu, abychom obě autocisterny měli neustále pod vzduchem a připraveny na okamžitý výjezd.  
   Za všechny tyto investice děkujeme našemu zřizovateli, tedy městu, které se snaží v rámci možností podporovat naši činnost. Pochopitelně dík patří i minulému zastupitelstvu města v čele se starostkou paní Marií Štráchalovou a doufáme, že i nové složení zastupitelů města s osvědčenou a znovuzvolenou starostkou bude v tomto trendu pokračovat.
   Samozřejmě, že největší dík patří vám všem, kteří jste se na této činnosti podíleli, o čemž svědčí děkovné dopisy ze zaplavených obcí, kde jste strádajícím lidem podali svou pomocnou ruku. Za to patří můj dík nejen vám, ale hlavně vašim rodinným příslušníkům, kteří mají pochopení pro tuto někdy nedoceněnou, ale strašně potřebnou pomoc.
   Vážené dámy, Vážení pánové, vyslechli jste zprávu Výroční členské schůze Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně. Doufám, že vám tato zpráva něco napověděla o naší činnosti, a je na vás, abyste posoudili, zda mšenští hasiči dělají prospěšnou práci pro všechny obyvatele tohoto regionu. Na závěr ještě jednou děkuji vám všem, kteří jste si tuto činnost pomáhat druhým vybrali za svého koníčka, dále členům HZS Mělník za celoroční skvělou spolupráci a přeji vám i vašim rodinným příslušníkům v tomto roce hodně zdraví, štěstí, pevné vůle a rodinné pohody.

Děkuji za pozornost

Karel Píč