VÝROČNÍ ZPRÁVA SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ MŠENO ZA ROK 2001

   Vážení členové, vážení hosté, vítám vás na výroční schůzi Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně.
   Ještě než přistoupím k této zprávě, rád bych vzpomněl všech bývalých hasičů, jakož i zakládajících členů, kteří již, bohužel, nemohou být mezi námi, a proto Vás prosím, abychom symbolickou minutou ticha uctili památku zesnulých členů sboru.
   V úvodu této zprávy Vás seznámím s činností našeho sboru v uplynulém roce. K dnešnímu dni se naše základna ustálila na počtu 24 členů. V loňském roce jsme se sešli na jedenácti členských schůzích o průměrné účasti 12 členů a jedné schůzi výroční. Pravidelně čtvrtletně provádíme odborné školení jednotky ze zákona o požární ochraně, prevenci a dalších vyhlášek uváděných našimi zákonodárci v život. Tuto odbornou přípravu mužstva nelze podceňovat, protože ochrana životů, zdraví a majetku před požáry je souhrou celé řady faktorů. K těm základním patří stanovení a plnění úkolů a opatření v oblasti předcházení požárům, připravenost k hašení, zabránění jejich šíření, jakož i vlastní činnost při samotném hašení. Samozřejmě, že nejvíce zkušeností se musí nasbírat přímo u zásahu, ale všichni dobře víme, že neustále přibývá nových hořlavých látek a jejich sloučenin a je potřeba znát jak a čím je lze hasit, a proto koordinace teorie s praxí je základem úspěšného výjezdu a také samozřejmě garantem vynaložených finančních prostředků.
   Začátkem loňského roku jsme dokončili drobné opravy na zakoupené zánovní T - 815, čímž jsme částečně obměnili vozový park a po stavebních úpravách na hasičské zbrojnici nutných k umožnění parkování tohoto vozu, nám již bylo po celý rok k dispozici k výjezdům. Bohužel se nám do současné doby nepodařilo z důvodu finančních provést rozvod vzduchu v garáži, takže toto je úkol pro letošní rok. Zde je nutno vyzdvihnout řidiče, kteří udržují techniku k okamžitému výjezdu. Pro členy zásahové jednotky jsme loni pořídili pracovní oblečení, do vozidel zásahové přilby a kabáty, které splňují odpovídající kriteria a požadavky. Dále jsme si zakoupili kapesní vysílačky, přetlakový větrák a sadu náhradních lahví k dýchacím přístrojům. Jsou to po plovoucím čerpadle a čtyřech soupravách dýchacích přístrojů další důležití pomocníci v boji proti ohnivému živlu.
   Loňský rok byl se 14 zásahy rokem s největším počtem výjezdů od roku 1989. První zásah byl koncem ledna k požáru autodílny ve Mšeně. Vzhledem k rychlému výjezdu, zajištění autogenní soupravy a dalších tlakových lahví, nevznikla škoda vyšší nejen na autodílně, ale i na přilehlých budovách. I tak shořela v této dílně tři vozidla a zařízení provozovny. Ke druhému zásahu jsme vyjížděli přesně na svátek sv. Floriana, patrona všech hasičů, do Sedlce. Tam se vznítily uskladněné brikety obchodu s uhlím pana Holušky. Od těch se oheň přenesl na střechu skladu. Dalším výjezdem nahlášeným operačním střediskem HZS Mělník měl být požár garáže rodinného domku ve Mšeně. Byl to ale planý výjezd, protože po příjezdu na místo jsme zjistili, že majitel domku pálí klestí na přilehlé zahrádce. Týden nato jsme však opravdu vyjížděli k požáru rodinného domku ve Mšeně na Podolci. Vznikl zkratem na televizním přijímači. Opět okamžitým zásahem vznikla škoda pouze v jedné místnosti. Během prázdnin jsme celkem třikrát vyjížděli k požáru lesa, a to postupně v Lobči, na Janově hoře a v Boudecké rokli. Pachatelé těchto ohňů bývají většinou trampové, kteří si neodpustí rozdělat v lese ohýnek. Mezi těmito lesními požáry jsme též vyjížděli k požáru obilního kombajnu do Skramouše. Koncem srpna se vzňala skládka TKO ve Mšeně. Dále jsme vyjížděli k požáru stodoly v Ledcích. Zde byla škoda však minimální. V listopadu jsme zasahovali dvakrát, a to nejprve na skládku TKO, kde se vznítil kompaktor a v polovině měsíce k požáru rodinného domku v Sedlci. Posledním loňským výjezdem byl požár chalupy v Chorušicích dva dny před koncem roku. Příčinou byla neopatrnost při topení v kamnech a vznícení zazděného trámu v komíně. Naší vizitkou může být, že jsme ze čtrnácti požárů zasahovali třináctkrát jako první zásahová jednotka a pouze ve čtyřech případech s námi zasahovala jednotka HZS Mělník. Zde je potřeba poděkovat všem, kteří se zdolávání ohňů zúčastnili a to v průměru šesti členů na zásah. Sami vidíte, že loňský rok byl náročnější než předchozí léta. Netřeba zdůrazňovat, že uchráněné hodnoty několikanásobně převyšují výdaje na naši činnost.
   Krom toho se naše soutěžní družstvo loni zúčastnilo dvou soutěží. První v Cítově vyhrálo a na okresním kole se nevešlo na stupně vítězů. Dále jsme pořádali v pořadí již čtvrtý ročník Memoriálu ing. Miloše Kosiny v požárním útoku mužů a žen. Opět se sjelo přes 25 soutěžních družstev z blízkého i dalekého okolí. V obou kategoriích dominovala mužstva Konětop a zastínila tak ostatní soutěžní družstva.
   Pro obecní úřad Nosálov jsme čistili požární nádrže, rovněž máme smluvní vztah s Obecním úřadem Nebužely a též provádíme asistenci na závodech ploché dráhy. Tím vším si snažíme vylepšit rozpočet, který nám schvaluje zastupitelstvo našeho města. Od letošního roku díky krajskému uspořádání jsme začleněni pod Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje se sídlem v Kladně, územní odbor Mělník. Uvidíme, zda se zlepší dotační politika krajských hejtmanů směrem k dobrovolným spolkům hasičů.
   Vážení členové, vážení hosté, vyslechli jste zprávu výroční členské schůze Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně. Doufám, že vám tato zpráva něco napověděla o činnosti našeho sboru a je na vás, abyste posoudili, zda mšenští hasiči dělají prospěšnou práci pro všechny obyvatele tohoto regionu. Za všechny bych chtěl poděkovat Zastupitelstvu města v čele se starostkou Marií Štráchalovou za podporu naší činnosti, protože pomoc ocení teprve až ten, kdo ji potřebuje. Samozřejmě děkuji Vám všem, kteří se na této někdy až nedoceněné činnosti podílíte ve svém volném čase, členům HZS Mělník za skvělou spolupráci a přeji vám i vašim rodinným příslušníkům do nového roku hodně zdraví, štěstí, pevné vůle a rodinné pohody.

Děkuji za pozornost

Karel Píč