VÝROČNÍ ZPRÁVA SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ MŠENO ZA ROK 2000

   Vážení členové Sboru dobrovolných hasičů, vážení hosté, vítám vás na Výroční schůzi Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně.
   Jsme na prahu třetího tisíciletí, proto si neodpustím nevzpomenout na zakládající členy našeho sboru. Navíc nás v prvních měsících tohoto tisíciletí opustili dva z našich členů. Pan Jaroslav Černohorský a pan Jan Samšiňák. Oba byli dlouholetými členy sboru, první z nich byl členem neuvěřitelných 70 let, druhý zase dlouhodobě vykonával funkci velitele. Oba věnovali hasičskému řemeslu každou volnou chvíli a zasvětili mu celý život. Proto vás prosím, abychom symbolickou minutou ticha vzdali hold nejen těmto jmenovaným, ale i všem, kteří se těchto chvil nedožili.

   A nyní již k samotné zprávě: k dnešnímu dni čítá naše jednotka celkem 26 členů. Z toho rovných 15 členů je ve věkové hranici do 35 let, což nás řadí v průměru mezi jednu z nejmladších jednotek na okrese. To je naše výborná výchozí deviza, protože ke zdolávání požárů, nebo jiných nástrah a nebezpečí, kterým jsme vystaveni, je zapotřebí opravdových mužů v plné síle. Ostatně většina z nich se o tom přesvědčila přímo při výjezdech, ale i na pravidelném školení velitelů a strojníků, které se opět konalo v bývalém vojenském prostoru v Bělé pod Bezdězem, pořádané Hasičským záchranným sborem Mělník. Tam si každý vyzkoušel zásah přímo naostro, průzkum objektu, záchranu a evakuaci osob, hašení vodou i pěnou. Rovněž také v oblasti teorie, která je neméně důležitá, protože neustále přibývá hořlavých, výbušných a toxických látek a jejich sloučenin. Každý by proto měl znát o jakou látku jde, jak je označena, jak se chová a samozřejmě, čím ji lze hasit.
   V loňském roce jsme se z důvodu opravy zbrojnice sešli jen na několika členských schůzích a jedné výroční, na které proběhly volby nového výboru na období let 2000 - 2004. Opětovně byli zvoleni starosta Karel Píč, velitel Josef Jizba, zástupci velitele Pavel Vidman a Dušan Bláha a preventista Petr Charvát. Novými tvářemi ve výboru jsou jednatel Petr Živec ml. a pokladník David Zabilánský.
   Jak jsem Vás informoval v loňské výroční zprávě, dáváme si za cíl každý rok kromě údržby budovy i opravu výjezdové techniky, neboť tyto vozidla dosahují stáří kolem třiceti let a náklady na jejich provozuschopnost neustále rostou. Po částečné opravě a předloňské výměně nástavby na vodu u Tatry 148, která byla úplně zrezivělá, jsme se rozhodli do druhé Tatry 148 již neinvestovat a finanční prostředky věnovat na nákup starší Tatry 815. V tomto směru nám byli hvězdy nakloněny, když jsme v dubnu loňského ruku objevili a zakoupili v autobazaru v Byškovicích 15letou T - 815 z leteckých opraven Kbely za neuvěřitelných 70 000 Kč. Jediným problémem bylo zaparkování do naší garáže, kde stávající výška vrat neodpovídala výšce vozidla. Ranou osudu pro nás byla zpráva statika, který zjistil při instalaci překladu k novým vratům, že strop garáže je pronesen a trámy, které drží podlahu v patře jsou v takovém stavu, že hrozí propadnutí stropu. Musel být proto zhotoven nový strop, ale bohužel smutnější je to, že dodávající firma stále nedodala nová vrata a my jsme museli garážování auta řešit neustálým azylem v prostoru sladovny p. Houserka a momentálně díky zimnímu období na útvaru HZS Mělník. Doufejme, že i tento problém se v nejbližších dnech vyřeší k plné spokojenosti. Mezitím se nám podařilo zprostředkovat prodej T - 148 SDH Hřensko za 50 000 Kč.
   Jinak jsme minulý rok nezaháleli a podíleli se na různých akcích, ať už to bylo čistění požárních nádrží a asistence na Rallye Bohemia nebo na závodech ploché dráhy zde ve Mšeně a samozřejmě probíhala údržba naší budovy, výstroje i výzbroje. V letošním roce máme v plánu a musíme uskutečnit instalaci kompresoru a provést rozvod vzduchu v garáži, aby výjezdová technika byla připravena k okamžitému výjezdu. S tím je spojené zbudování odsávání zplodin z garáže. Vše je ovšem závislé na výši rozpočtu stanoveného městem, který musí schválit městské zastupitelstvo. Za celý sbor musím na tomto místě poděkovat všem členům městského zastupitelstva, kteří tuto kapitolu nepodceňují, neboť si uvědomují, že nikdy nikdo neví, kdy tuto službu bude potřebovat. Více uchráněných hodnot a majetku se pak samozřejmě nedá vyvážit výší vynaložených finančních prostředků.
   Co se týče samotné brigádnické činnosti, které loňského roku bylo více než kdy předtím, bych chtěl vyzdvihnout Pavla Miklušáka, Petra Charváta a Martina Fryče, kteří odpracovali nejvíce brigádnických hodin. Ale nebudeme jmenovat ty členy, kteří se brigád nezúčastňují, ti to samozřejmě vědí sami a z těchto jmenovaných by si mohli vzít příklad.

   V loňském roce nezahálelo ani naše soutěžní družstvo a se střídavými úspěchy a neúspěchy se zúčastnilo soutěží v sousedních Březovicích, v Byšicích, okresního kola v Libiši a samozřejmě i na domácím Memoriálu ing. Miloše Kosiny. Tam se našim nedařilo podle představ a skončili v poli poražených. Naopak na poháru Vitany v Byšicích obsadili krásné 4. místo a vylepšili si tak reputaci za domácí neúspěch. Nás však těší to, že náš Memoriál ing. Miloše Kosiny získal zvuk a prestiž v širokém okolí a letos přilákal neuvěřitelných 29 soutěžících družstev!

   A nyní mi dovolte, abych přistoupil k výčtu represivní činnosti
K prvnímu zásahu, ke kterému jsme v loňském roce vyjížděli, paradoxně nebyl oheň, ale voda, a to do dětského tábora Sever, který byl po dešťové průtrži zcela zaplaven vodou a blátem. Příroda si zařádila a zařádili jsme si i my, když jsme celou dubnovou neděli čerpali vodu z tábora a likvidovali bahenní potopu. Pro zajímavost - při této akci bylo zničeno 8 ks hadic a spolu s pohonnými hmotami by se tento výjezd dal vyčíslit zhruba na 50 000 Kč. 
Dalším výjezdem byl opravdu oheň, a to požár lesa na Truskavně.
V červnu jsme vyjížděli k požáru městského lesa na Kobylce, který nás trápil tři dny a ke kterému jsme se dvakrát vraceli, protože kořenovým systémem stromů neustále prohoříval a podporován větrem okamžitě vyskočil jinde. I zde si myslím, se uchránily nevyčíslitelné hodnoty majetku města. Požár měli na svědomí nejspíše trempové, kteří v lese přespávali a neodpustili si rozdělat ohýnek.
Do Kaniny jsme v průběhu měsíce července vyjížděli hned dvakrát, a to nejprve k požáru včelína a o týden později v časných ranních hodinách k požáru kotelny rodinného domu.
Dalším výjezdem byl požár lesa v Nosálově, který vznikl nedbalým vypalováním paseky.
Posledním loňským výjezdem byl požár seníku v Žebicích, který vznikl závadou na elektroinstalaci. Zde byla škoda opravdu asi největší, kdy se odhad pohyboval kolem 3 mil. Kč.
   Při této příležitosti bych rád poděkoval všem, kteří se na zdolávání rozdováděného červeného kohouta podíleli, a to v počtu v průměru 7 lidí na zásah. Dík patří rovněž velitelům zásahu, kterými střídavě byli Josef Jizba a Dušan Bláha. To je výčet naší represivní činnosti. Vidíte, že výjezdů v loňském roce nebylo opravdu málo a to samozřejmě není vše, ona totiž není jen samotná likvidace požáru, ale s tím souvisí i hlídání požářiště několik hodin po požáru a někdy i celou noc. To jen na vysvětlenou několika hlasům z řad občanů, že peníze vynaložené na naší činnost jsou jen penězi vyhozenými takříkajíc do luftu. Tyto výjimky si však asi nevidí ani na špičku nosu a vůbec nemají ponětí, co naše činnost vyžaduje a obnáší. Já bych z tohoto místa chtěl všem našim členům za tuto pro ně samozřejmou práci poděkovat, protože je náročná na volný čas, který by mohli rozhodně strávit úplně jinak, ale hlavně je náročná na úkor rodiny, proto bych chtěl poděkovat i jejich rodinným příslušníkům za pochopení pro jejich někdy až neocenitelnou, ale strašně potřebnou činnost.
   To je, Vážení členové a Vážení hosté, asi tak v kostce vše o tom, co se v našem spolku v loňském roce událo, podařilo a nepodařilo. Jsme rádi, že ve většině případů převažují pouze pozitiva. Na závěr bych chtěl ještě jednou poděkovat členům městského zastupitelstva v čele se starostkou Marií Štráchalovou za podporu naší činnosti, členům Hasičského záchranného sboru Mělník za skvělou spolupráci a vám všem i vašim rodinám přeji do prvního roku století a tisíciletí vše nejlepší, hodně zdraví, štěstí a osobní spokojenosti.

Děkuji za pozornost.

Karel Píč