VÝROČNÍ ZPRÁVA SDH MŠENO ZA ROK 1999

   Vážené dámy, vážení pánové, vážení hosté, vítám vás na výroční schůzi Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně. Dříve než přistoupím k této zprávě, prosím vás, povstaňme a minutou ticha uctěme památku zesnulých členů sboru.
   Úvodem této zprávy je činnost sboru. V současné době se počet členů ustálil na počtu 27 členů. Převážnou část z tohoto počtu tvoří mladí lidé, kterým se ta starší a střední generace snaží vštěpit základy a svými bohatými zkušenostmi je zasvěcuje do tajů tohoto oboru. V jarních měsících se konalo pravidelné školení mužstva jednotky dobrovolných hasičů, kterou zřizuje město, a to velitelů, strojníků a preventistů v bývalém vojenském prostoru v Bělé p. Bezdězem, které pořádal Hasičský záchranný sbor Mělník. Tam se každý mohl přesvědčit, jak je na tom nejen po stránce vědomostí, teorie, ale hlavně po praktické stránce a po stránce svých fyzických sil v terénu. Během loňského roku jsme se sešli na dvanácti členských schůzích s průměrnou účastí čtrnácti členů a na jedné schůzi výroční.
   Kromě obvyklé činnosti jsme jako členové jednotky dobrovolných hasičů zřízené městem během minulého roku prováděli preventivní prohlídky pro Obecní úřad Nebužely, podíleli se s naším vozidlem na dokončovacích pracích na novém mostu, dále jsme v měsíci červnu provedli čištění požární nádrže v Libovici pro Obecní úřad Nosálov, rovněž jsme jako každý rok vykonávali požární asistenci na Rallye Bohemia a na závodech ploché dráhy zde ve Mšeně. Těmito činnostmi se snažíme vylepšit si finanční rozpočet, který na rok máme přidělen městem a který se nám s ohledem na stáří techniky málokdy povede nepřekročit. Co se týče budovy, jsou vyměněny zrezivělé žlaby a stavební firma Živný opravila fasádu na budově hasičské zbrojnice směrem od staré školy, kde již padala omítka a místy zatékalo i do samotné budovy. Ostatní vnitřní úpravy jsme provedli v rámci brigádní činnosti vlastními silami.
   Největší bolestí jsou samotná výjezdová vozidla, která mají svůj zenit již dávno a dávno za sebou a čím jsou starší, tím se zvyšují finanční náklady na jejich provozuschopnost. Navíc s nimi jako s vozidly s právem přednosti v jízdě musíme absolvovat emise a technické prohlídky dvakrát do roka. V loňské výroční zprávě jsem vás informoval, že u obou vozidel jsou naprosto zrezivělé cisternové nástavby na vodu. V letošním roce jsme nechali u jedné Tatry nainstalovat novou nástavbu na vodu spolu s opravou tlakového čerpadla a tato oprava nás stála pomalu celý rozpočet přidělený městem na loňský rok. Z toho vyplývá, jak jsou drahé opravy a v letošním roce, kdy nás čeká oprava druhého vozidla, zvažujeme, zda navrhnout městskému zastupitelstvu, aby schválilo odprodat toto vozidlo Tatru 148 a pak zakoupit starší Tatru 815, která bude v dobrém technickém stavu, protože nemá smysl investovat statisíce korun do třicet let starého vozidla. Pokud se toto podaří, odpadly by nám na delší dobu starosti o vozový park.

   A nyní mi dovolte, abych přešel k samotnému výčtu činností.

Prevence: v loňském roce jsme prováděli preventivní prohlídky ve Mšeně a v Nebuželích, a to jak v rodinných domech, tak i v provozovnách.
Ve Mšeně bylo shlédnuto celkem 171 domků, z toho 168 bez závad a 3 se závadami. Dále 28 provozoven, vše bez závad.
V Nebuželích bylo shlédnuto celkem 80 domků, z toho 78 bez závad a 2 se závadami. Dále 4 provozovny, všechny bez závad.
Koncem loňského roku proběhla dohlídka závad ve Mšeně: ze tří závad jsou 2 odstraněny, 1 stále trvá. V Nebuželích byly obě závady odstraněny.
U těchto prohlídek bych uvítal více členů, kteří by se prohlídek zúčastnili, i když mi je jasné, že po přechodu některých členů do soukromé sféry a odchodu několika členů za zaměstnáním do Boleslavi do Škodovky, kde pracují na směny, musí upřednostnit své zaměstnání a nemají tolik volného času. Jinak jsem s preventivní činností spokojen a děkuji panu Petru Charvátovi, který jako vrchní preventista má tuto činnost na starost.

Represivní činnost: co se týče požárovosti, vyjížděli jsme v loňském roce ke dvěma požárům v měsíci dubnu a shodou okolností oba požáry vznikly vypalováním staré trávy. V tomto směru jsou občané nepoučitelní, a ač je vypalování staré trávy zakázáno, je vidět, že zakázané ovoce nejvíce chutná. Dalším požárem, ke kterému jsme vyjížděli, byl v polovině srpna požár lesa v Nosálově. I tady byly včasným zásahem uchráněny veliké hodnoty. V listopadu jsme zasahovali u požáru vozidla Tatra 815 mezi Střezivojicemi a Vlkovem, která patřila Akciové společnosti LESS Bohdaneč. Pravděpodobně od naftového topení se vozidlo vzňalo a celý tahač vzplál v plamenech. I zde kromě tahače, který shořel, nevznikla jiná škoda a uchráněn byl návěs s nákladem dříví a to díky včasnému zásahu. Do příjezdu vozidla Hasičského záchranného sboru Mělník zajistilo naše výjezdové družstvo i unikající ropné látky z vozidla. Poslední výjezd naší jednotky v loňském roce byl začátkem prosince ve Mšeně k domu pana Růžičky v Hradčanské ulici, kde se vzňala uskladněná sláma v kolně vedle rodinného domku. Rychlým zásahem byl požár brzo zneškodněn a nevznikla téměř žádná škoda. To, že ke všem loňským požárům jsme dorazili jako první zásahová jednotka, svědčí o vysoké úrovni naší jednotky a dík patří především velitelům zásahu, kterými byli střídavě Josef Jizba a Dušan Bláha.
Aby se snížily dojezdové časy k požárům, byly sirény na městském úřadě a na hasičské zbrojnici propojeny centrálně s Hasičským záchranným sborem Mělník. Škoda jen, že tento svolávací systém nebyl doposud využit i v praxi.
Zde si neodpustím jednu poznámku především k té mladší generaci. Sebesnaživější aktivita v tom dobrém slova smyslu spolu s lehkovážností může zapříčinit ohrožení života a zdraví nejen Vás, ale i ostatních kamarádů. Dbejte proto rozkazů, pokynů a rad velitele zásahu, neboť to je právě on, kdo plně zodpovídá za celou akci, ale především za zdraví Vás všech. Vždyť to, že se jeden můžeme spolehnout na druhého a naopak, dělá kolektiv a v tom si myslím je také naše poslání. Proto tato moje slova neberte jako výtku, ale především jako dobrou radu.

A nyní přejdu k soutěžím v požárním sportu: první soutěží, které jsme se zúčastnili byla soutěž v Březovicích, kde jsme v konkurenci 29 družstev skončili na osmém místě. Druhou soutěží byl náš III. ročník Memoriálu Ing. Miloše Kosiny, který se konal 3. července na školním hřišti ve Mšeně. V tomto roce jsme se neohlíželi jen po mělnickém okrese, ale pozvali i družstva ze sousedního boleslavského okresu. Z celkového počtu 20 družstev jsme skončili stejně jako v Březovicích na osmém místě a nenavázali tak na loňské třetí, resp. předloňské druhé místo. Poslední soutěží, které jsme se zúčastnili, byla soutěž v Čečelicích v polovině září, kde jsme z 26 družstev dosáhli na v loňském roce nám snad souzenou osmou příčku. Doufám, že ti, kteří museli opustit soutěžní družstvo z důvodu základní vojenské služby a kteří se letos z vojny vracejí, zapadnou do party a pokusí se v letošním roce pomoci dobýt pozice z let nedávných, kdy jsme například v roce 1996 vyhráli okresní kolo v požárním útoku, a přál bych si, abychom se na domácí půdě na Memoriálu ing. Miloše Kosiny vrátili opět mezi tři nejlepší.

   Dámy a pánové, doufám, že tato zpráva něco napověděla o činnosti našeho sboru, a je na Vás, abyste posoudili, zda mšenští hasiči dělají prospěšnou práci nejen pro občany Mšena, ale i pro všechny obyvatele tohoto regionu. Vím, že se mohou najít chyby, ale ty se vyskytují snad v každém oboru lidské činnosti.
   Závěrem děkuji všem členům sboru za to, že ve svém volném čase vykonávají tuto veřejně prospěšnou činnost na úkor času, který by mohli věnovat svým rodinám a snaží se dělat vše, co je v jejich silách pro zdárný chod naší organizace, protože tuto naši činnost většinou ocení především až ten, kdo ji potřeboval.
   Stejně tak děkuji našim sponzorům v čele s majitelem drogerie a železářství panem Václavem Prchlým. Rovněž děkuji za všechny členy našeho sboru městskému zastupitelstvu a představitelům města v čele se starostkou paní Marií Štráchalovou za podporu naší dobrovolné organizace a za schválené a poskytnuté finanční částky z rozpočtu města.

   Na závěr přeji Vám i Vašim rodinám do posledního roku tohoto tisíciletí hodně zdraví, štěstí, spokojenosti, osobních úspěchů a vzájemné tolerance.

Děkuji za pozornost

Karel Píč