VÝROČNÍ ZPRÁVA SBORU DOBROVOLNÝCH HASIČŮ MŠENO ZA ROK 1998

   Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně, vážení hosté, vítám Vás na výroční členské schůzi Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně. Dříve, než přikročím k této zprávě, měl bych jedno přání. V loňském roce opustili navždy naše řady dva dlouholetí členové - pan Bohuslav Štole a pan Václav Mach. Prosím Vás proto, abychom minutou ticha uctili památku nejen těchto členů, ale i všech, kteří již tu s námi být nemohou.
   V úvodu této zprávy bych vás rád seznámil s činností sboru v uplynulém roce. K dnešnímu dni čítá členská základna Sboru dobrovolných hasičů Mšeno celkem 34 členů, z toho 30 mužů a 4 ženy. Věkový průměr sboru je něco málo pod 40 let, ale 3/4 členské základny jsou v nejproduktivnějším věku. A to, že jsme v loňském roce přijali tři mladé členy, svědčí o tom, že o činnost u sboru má zájem hlavně mladá nastupující generace. To nás utvrzuje v tom, že chod našeho sboru bude zachován i nadále. V loňském roce bylo svoláno celkem dvanáct členských schůzí o průměrné účasti patnácti členů na každé schůzi a jedna schůze výroční, kde se pravidelně sejde více než 90 % všech členů.

A nyní mi dovolte, abych pokračoval ve výčtu činností.

Z preventivní činnosti: letos jsme prováděli preventivní prohlídky u podnikatelských subjektů ve Mšeně a v Nebuželích, u rodinných domků se prováděly preventivní prohlídky v obcích spadajících do mšenského regionu, mimo samotného Mšena. Ve Mšeně bylo prohlédnuto 21 provozoven, z toho 18 bez závad a 3 se závadami. V Nebuželích bylo prohlédnuto 8 provozoven, z toho 4 bez závad a 4 se závadami. Též byla provedena dohlídka závad z minulého období, 2 závady byly odstraněny, 1 závada trvá i nadále. Rodinných domků bylo prověřeno celkem 59 bez závad a 7 se závadami.

Z represivní činnosti: během loňského roku jsme vyjížděli celkem k 7 požárům. Jeden výjezd byl planý, a to, když se z avizovaného požáru vyklubalo pálení zbytků větví na pasece zaměstnanci lesů ČR v pozdních večerních hodinách. K prvnímu požáru jsme vyjížděli v polovině března do Lobče, kde hořel rodinný domek. Příčinou požáru bylo, že si majitelé domku při zatápění snažili pomoci přiléváním benzínu do kamen, načež se vzňalo vybavení bytu kolem kamen, posléze celý byt a střecha rodinného domku. Druhý požár, u kterého jsme asistovali, vznikl vypalováním staré trávy. Požár byl lokalizován ještě dříve, než se stačil rozšířit na přilehlý les. V květnu jsme likvidovali požár, který vznikl při vypalování paseky. Další tři požáry, hašení, kterých jsme se zúčastnili, byly požáry lesa, a to postupně během prázdnin na Lakách, v Boudecké rokli a na Olešně. Při zmínce o těchto třech lesních požárech bych chtěl vyzdvihnout všechny členy našeho sboru, kteří u těchto výjezdů byli, protože jejich rychlým zásahem a obrovským nasazením byly zachráněny nevyčíslitelné hodnoty jak městských lesů, tak Lesů ČR a. s. Jediné, co nás mrzí, je to, že právě u lesních požárů nenalézáme pomoc a pochopení některých zaměstnanců těchto institucí.

A nyní ze soutěží v požárním sportu: v minulém roce jsme se zúčastnili pouze dvou soutěží, a to soutěže v Konětopech a Memoriálu Ing. Miloše Kosiny u nás ve Mšeně. V Konětopech jsme naprosto propadli a po právu obsadili v celkovém hodnocení poslední místo. Na soutěži u nás ve Mšeně jsme obsadili třetí místo a oproti loňsku jsme si o jednu příčku pohoršili, ale to bylo asi momentální maximum, kterého jsme mohli docílit. Po pravdě, v tomto oboru máme velké nedostatky, do budoucna máme co dohánět. Bohužel, družstvo, které ještě před třemi lety vyhrálo okresní kolo v požárním útoku, se nám rozpadlo, ale příchodem nových mladých členů, kteří se zaučí, se nám, doufám, podaří vyřešit i tento problém.

   V loňské výroční zprávě jsem si posteskl, že podlaha v naší garáži se pomalu pod tíhou vozidel propadá a omítky jsou taktéž v žalostném stavu. Dnes jsme nesmírně rádi, že tento problém se nám ku prospěchu věcí povedlo odstranit. Po venkovní fasádě, která se provedla před několika lety, je nyní i vnitřek důstojným stánkem našeho sboru. Je to právě budova a výjezdová vozidla, které dělají nejcitelnější zásah do našeho ročního rozpočtu.
   V loňském roce jsme nechali u Avie provést generální opravu motoru a střední opravu přední nápravy, včetně kompletního nastříkání celého vozidla. U obou Tater jsme vyměnili startéry a dynama, přezuli pneumatiky a provedli další menší opravy, abychom prošli emisní a technickou prohlídkou, kterou musíme absolvovat dvakrát do roka. Právě u těchto vozidel starších více než dvacet let se objevuje jedna závada za druhou. Momentálně jsou největším problémem cisterny na vodu, které jsou naprosto zrezavělé a neustále tečou. To je akce pro letošní rok, jestli se vůbec podaří ji vyřešit. V loňském roce jsme si také pořídili plovoucí čerpadlo, které bude naším špičkovým pomocníkem v boji proti lesním požárům, které k našemu regionu už neodmyslitelně patří.
   Peněz není nikde nazbyt, a proto jsme rádi, že pro naši, někdy až nedoceněnou činnost má pochopení městský úřad, se kterým se snažíme sestavovat roční rozpočet k oboustranné spokojenosti. Proto bych chtěl na závěr poděkovat všem členům za to, že v současné, na finance tak náročné době dělají vše, co je v jejich silách, pro zdárný chod naší organizace, a to nejen ve svém volném čase, někdy i na úkor svých rodin, ale hlavně proto, že si tuto složitou a náročnou činnost vybrali za svého koníčka. Stejně tak bych chtěl poděkovat představitelům města v čele se starostkou paní Marií Štráchalovou nejen za pomoc a organizování našeho memoriálu, ale především za celoroční podporu činnosti naší dobrovolné organizace. Doufáme, že tato podpora ze strany města bude pokračovat i nadále.

   Na závěr bych chtěl Vám všem popřát hodně zdraví, spokojenosti a osobních úspěchů v roce 1999.

Děkuji za pozornost

Karel Píč