VÝROČNÍ ZPRÁVA SDH MŠENO ZA ROK 1997

   Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně, vážení hosté, vítám vás na Výroční členské schůzi Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně.
   V úvodu této zprávy bych vás rád seznámil s činností sboru v uplynulém roce. K dnešnímu dni čítá čleská základna SDH Mšeno 33 členů, z toho 29 mužů 4 ženy. Věkový průměr u hasičského sboru je sice 41 let, z toho však celá třetina členské základy je ve věku 20 – 30 let. Proto si myslím, že není žádný důvod se strachovat o další pokračování činnosti našeho sboru. Navíc, když tito členové mají obrovský zájem o práci v jakémkoli směru, ať už se jedná o prevenci, represi nebo soutěže v požárním sportu. V loňském roce bylo svoláno celkem 12 členských schůzí o průměrné účasti 15 členů na schůzi a jedna schůze výroční. Právě loňský rok byl výjimečný, připomněli jsme si 120. výročí založení našeho hasičského sboru.
   Datum oslav jsme naplánovali na 9. srpen s celodenním programem. Již v osm hodin ráno začala na školním hřišti soutěž v požárním útoku družstev mužů a žen. Po jejím zakončení a vyhlášení výsledků začala ve 14 hodin výstava hasičské techniky od minulosti po současnost na náměstí před hotelem Zlatý lev. A to, že se bylo na co dívat, se mohl přesvědčit každý, kdo se těchto oslav zúčastnil. Jak na hřišti, kde se odehrával boj jednotlivých družstev o co nejlepší čas, tak na výstavě, na které byla k vidění jak dnešní moderní výzbroj, tak hasičská technika minulé generace. Celý den byl zakončen večerní taneční zábavou. Myslím si, že tento den oslav proběhl na vysoké úrovni, a proto bych chtěl poděkovat všem členům sboru, tak i všem, kteří nám pomohli tuto akci zorganizovat.

Nyní už budu pokračovat ve výčtu činnosti za rok 1997.

Z preventivní činnosti: jelikož se na nás v loňském roce obrátil Obecní úřad Nebužely, zda bychom jim neprováděli preventivní a represivní činnost a zároveň jsme prováděli též preventivní prohlídky ve Mšeně, přednese proto zprávu preventista Petr Charvát.

Z represivní činnosti: k prvnímu požáru jsme vyjížděli v březnu do Jenichova. Příčinou požáru bylo vypalování trávy.
Druhý požár vznikl od žhavého popela na skládce TKO ve Mšeně.
Dále jsme byli u ohně na Jestřebici, kde hořel les.
V květnu jsme likvidovali požár stodoly v Nebuželích, kterou zasáhl blesk.
Během srpna jsme byli zasahovat v lese mezi Konrádovem a Jestřebicí, a to třikrát po sobě.
Poslední akce, které jsme se zúčastnili, byla těsně před vánoci, a to požár rodinného domu ve Vrátně.

Ze soutěží v požárním sportu: v květnu jsme se zúčastnili jako každoročně okresního kola, kde jsme obhájili celkově 2. místo z předloňského roku. Dále jsme byli na tradičním memoriálu Jaroslava Husičky v Březovicích. Tam jsme se bohužel neplatným pokusem neumístili. Během června jsme na soutěži Vitany v Byšicích obsadili v silné konkurenci družstev z Liberce hezké 4. místo a za týden na soutěži v Čečelicích skončili na 8. místě. Poslední soutěž, které jsme se zúčastnili byla na 120. výročí zde u nás a před domácím publikem jsme nezklamali a obsadili krásné 2. místo. Jak je vidět střídali jsme lepší výsledky s horšími a proto máme v tomto směru stále co vylepšovat.

V měsíci červenci jsme byli asistovat při Rallye Bohemia, a to bohužel naposledy, protože organizátoři akce stále nevyrovnali poplatek za tuto službu. Rovněž jsme jako každý rok provedli vyčištění požární nádrže v Libovici.

Z údržby na naší technice nás těší, že obě dvě Tatry se nám daří s ohledem na jejich stáří stále udržovat v takovém stavu, aby dvakrát do roka prošli emisemi a technickou kontrolou a zajišťovaly tak bezpečný provoz. Jediné co se nám nepodařilo a tudíž tento úkol čeká na letošní rok, je generální oprava motoru u Avie. To bude asi největší zásah do finančního rozpočtu. V budově se nám podařilo vyklidit sklad v patře a zřídit tam kancelář, která nám doposud chyběla. Vlastními silami jsme opravili propadlý strop, dále jsme nechali přeletovat a přeložit polovinu střechy, zateplit vrata u garáží polystyrenem, abychom docílili vyšší vnitřní teploty a zamezili nárůstu spotřeby elektrické energie. Budova je bohužel největším problémem. Ač se nám podařilo přeložit polovinu střechy, druhá polovina nás stále straší a pod tíhou vozidel se pomalu propadá podlaha. Stejně jako venkovní fasáda ze dvora, tak i garáží po nové omítce. A tak bych mohl pokračovat dál a dál. Je nám jasné, že z rozpočtu který máme a z kterého máme udržovat budovu a auta více jak 20 let stará je velmi složité. Snažíme se však dělat vše, abychom neodradili všechny, kteří si tuto složitou a náročnou činnost vybrali za svého koníčka.

   Proto nás zvláště mrzí, že oslovení Mšenských podnikatelů ohledně sponzorských finančních darů zůstalo nevyslyšeno. Ony finanční příspěvky na plochou dráhu a pochod Mšenská padesátka jsou lepšími akcemi ke zviditelnění.
   I tak si myslím, že naše činnost, která je prováděna mimo pracovní dobu ve volném čase každého z nás, někdy i na úkor svých rodin, je na vysoké úrovni a proto bych chtěl z tohoto místa poděkovat všem členům, že dělají vše, co jest v jejich silách za zdárný chod naši organizace.
   Rovněž bych chtěl poděkovat představitelům Městského úřadu, a to jak starostce paní Marii Štráchalové, tak místostarostovi panu Františku Živnému, nejen za pomoc a podporu při organizování oslav 120. výročí, ale především za celoroční vzornou spolupráci. Doufáme, že tato podpora ze strany města bude pokračovat neustále.

Na závěr bych chtěl Vám všem popřát hodně zdraví, spokojenosti a osobních úspěchů v roce 1998.

Děkuji za pozornost.

Karel Píč

 

PREVENTIVNÍ PROHLÍDKY MŠENO
Rodinné domy - celkem 101 domů, bez závad 106, se závadou 1.
Provozovny - celkem 24 provozoven - vše bez závad.
Na těchto prohlídkách se zúčastnily 4 skupiny po 4 lidech, celkem tedy 16 lidí a odpracovali celkem 173 hodin.

NEBUŽELY
Rodinné domy - celkem 63 domů, bez závad 60, se závadami 3.
Provozovny - celkem 5 provozoven, bez závad 3, se závadami 2.
Na těchto prohlídkách se zúčastnily 2 skupiny po 3 lidech, celkem tedy 6 lidí a odpracovali 65 hodin.