ZPRÁVA K VÝROČNÍ ČLENSKÉ SCHŮZI SDRUŽENÍ DOBROVOLNÝCH HASIČŮ MŠENO

   Vážené dámy, vážení pánové, vážení členové SDH ve Mšeně, vážení hosté. Předem mi dovolte, abych Vás přivítal na naší výroční členské schůzi.
   V úvodu této zprávy bych Vás rád seznámil s činností našeho sboru v uplynulém roce. K dnešnímu dní činí členská základna Sboru dobrovolných hasičů ve Mšeně celkem 31 členů, z toho je 27 mužů a čtyři ženy. Převážná část členů sboru jsou mladí lidé. Tímto myslím je zajištěno pokračování práce sboru pro další generaci. Tito mladí mají o práci zájem, zúčastňují se všeho dění v rámci naší organizace, ať už jsou to práce na údržbě techniky, opravy hasičské zbrojnice a samozřejmě i výcviku a seznamování se s hasičskou technikou. Zvláště projevili velký zájem o nácvik a zdokonalování se pro soutěže v požárním sportu. Zúčastňují se i pravidelných členských schůzí, kterých bylo v minulém roce celkem dvanáct, o průměrné účasti čtrnácti členů na jednu schůzi. Dále byla svolána jedna výroční členská schůze. Nejvíce diskutovanou problematikou je údržba vozidel, jejichž stáří znamená pro nás nemalé úsilí, jak udržet tato vozidla v takovém stavu, aby byla vždy v pohotovosti, zároveň prošla zdárně technickou kontrolou a tímto zaručovala bezpečný provoz. Toto se nám zatím sice daří, ale důsledkem jsou stále větší finanční náklady vynaložené i na údržbu vozidel.
   Dalším problémem je samotná budova hasičské zbrojnice, která potřebuje každý rok nějaké opravy. Jsou to opravy krytiny na střeše budovy, opravy vnitřního zařízení atd. Tady náklady na údržbu spočívají v zajištění materiálu ze strany Městského úřadu. Samotné práce provádíme vlastními silami.
   V letošním roce jsme si dali za úkol provést venkovní omítky fasády ze dvora budovy, dále provést omítnutí garáží a opravu betonové podlahy v garáži. Pokud mohu vyjádřit na tento plán svůj názor, tak když si vezmu, že k těmto pracem je ještě nutno provádět údržbu techniky, cvičit a provádět další činnost na zajištění provozuschopnosti sboru, je tento plán nereálný a bylo by nutno na členské schůzi znovu tento návrh prodiskutovat a případně navrhnout jiné řešení, které by nebylo tak náročné na volný čas členů sboru.
   Dalším problémem, který je již z části řešen, je zateplení garáží tak, aby byla zajištěna teplota těchto prostor proti zamrznutí a zmenšení náročnosti na spotřebu elektrické energie. Proto jsme na podzim tohoto roku zazdili původní skleněná okna luxfery a osadili ventilací. Chybí zateplit vrata garáží polystyrenem, a tím dosáhnout větší vnitřní teploty bez nárůstu spotřeby elektrické energie. Tímto chceme setřít náklady na provoz budovy, které hradí městský úřad. Zde bych chtěl zdůraznit, že v žádném případě nechceme zbytečně zatěžovat finanční rozpočet Městského úřadu ve Mšeně, na druhé straně si musí být městský úřad vědom své zodpovědnosti za řádný chod Sboru dobrovolných hasičů a ve svém rozpočtu počítat i s náklady na provoz a údržbu. Toto je má reakce na některé hlasy z řad představenstva městského úřadu, týkající se vynaložených nákladů na provoz SDH Mšeno. 

Nyní budu pokračovat ve výčtu činnosti sboru za rok 1996.

PREVENCE - celkem bylo prohlédnuto 52 rodinných domů a budov, z toho bez závad 50 a dvě budovy se závadami. Provozoven bylo zkontrolováno celkem 37, z toho 33 bez závad a čtyři provozovny se závadami. V městském rozhlase byly vysílány čtyři rozhlasové relace týkající se problematiky protipožární prevence a zároveň upozorňující občany na termín provádění preventivních prohlídek. Preventivní prohlídky provedlo celkem dvanáct členů sboru, kteří takto odpracovali celkem 90 hodin.

REPRESIVNÍ ČINNOST - v roce 1996 jsme se zúčastnili likvidace těchto požárů :

  • požár rodinného domu v Jestřebici
  • požár lesa v Planých dolech
  • požár lesa v Chudolazích
  • požár kravína v Kanině
  • požár chaty ve Mšeně

ÚDRŽBA

  • příprava aut na technické prohlídky, výměna pneumatik a všechny práce týkající se provozu vozidel - 102 hodin
  • údržba has. techniky - 40 hodin
  • údržba vodních zdrojů - 96 hodin
  • opravy budovy - 122 hodin

   Byli jsme požádáni, abychom asistovali při automobilové Rallye Škoda. Prováděli jsme nácvik družstva pro účast na soutěžích v požárním sportu a zúčastnili jsme se okresní soutěže v požárním sportu v Libiši, kde naše družstvo vybojovalo první místo v soutěži požární útok a obdrželo za toto umístění putovní pohár. Dále pak jsme se zúčastnili soutěže v požárním útoku v Březovicích, kde ve velice silné konkurenci naše družstvo obsadilo šesté misto. Tady chci poznamenat, že této soutěže se zúčastnilo okolo dvaceti družstev a například družstvo z Liberce cvičilo na vysoké úrovni a s vynikajícím časem.
   V minulém roce byla předána vyznamenání k šedesátinám p. Linkovi a p. Černému, za 50 let členství p. Samšiňákovi, za 20 let členství p. Mrázovi a za 10 let členství paní Házové.
   Byl uspořádán zájezd do Litoměřic na výstavu Zahrada Čech. Vážení, jelikož zájezd na Zahradu Čech byl uskutečněn již několik roků po sobě a v poslední době nebyl objednaný autobus dostatečně vytížen, jsem toho názoru, aby pro případný příští výlet bylo při členské schůzi navrženo jiné místo nebo cíl zájezdu. Výstava Zahrada Čech se protíná s Mělnickým vinobraním a mnozí členové z tohoto důvodu se nezúčastní výstavy, dále jiní jezdí soukromě ve všední den, kdy není na výstavišti takové množství lidí. Proto si myslím, že není efektivní objednávat pro několik členů autobus.
   Vážení, na tento rok připadá 120. výročí založení hasičského sboru ve Mšeně. Z tohoto důvodu byla zvolena několikačlenná skupina, která se má zabývat průběhem oslav 120. výročí. Bylo navrženo několik alternativ, z nichž byla vybrána jedna, která je nejméně náročná na čas, finance a na počet lidí zainteresovaných při zajištění průběhu těchto oslav. Protože na toto téma stále probíhá diskuse, konečné řešení se dozvíte při nejbližší členské schůzi.
   Vážené dámy, pánové, vážení hosté, vyslechli jste zprávu o činnosti Sdružení dobrovolných hasičů ve Mšeně. Z této zprávy vyplývá, že činnost mšenských hasičů je celkem na dobré úrovni, že se o svěřený majetek města Mšena starají dobře a dělají, co je v jejich silách, aby tento byl v dobrém a provozuschopném stavu. Uvědomte si, že tyto práce jsou prováděny mimo pracovní dobu ve volném čase každého jednotlivce a někdy i na úkor svých rodin. Vím, že se najdou i chyby v naší práci, ale kde nejsou, dělají se i jinde a na jiné úrovni. Proto si myslím, že z tohoto místa mohu s klidným svědomím všem těm, kteří neúnavně pracují a pomáhají ve zdárném chodu této organizace, poděkovat za jejich práci a vám všem popřát hodně zdraví a životních úspěchů.

Děkuji Vám za pozornost.

Karel Píč