Ve dnech 3.–7. května 2004 strávili žáci 1. třídy a 7.A školu v přírodě v Bernaticích. Penzion poskytuje ubytování i stravovací služby na dobré úrovni. Děti bydlely maximálně po 5, některé pokoje měly svoje sociální zařízení a sprchy. V patře byla sprcha a WC společné. Stravování bylo zajištěno 5krát denně, po celý den pitný režim.
   Okolní příroda umožnila několik vycházek a jednu delší túru. Děti viděly naši nejvyšší horu Sněžku a při procházce došly až k úpatí Špičáku. Během túry pozorovaly flóru i faunu Krkonoš. Pochopily, že zdejší půda je vhodná hlavně pro využití jako pastviny. Kromě přírody poznali naši žáci i historii regionu v muzeu v Žacléři a při procházce po Bernarticích. V Trutnově se vykoupali v krytém bazénu.
   Svoji pohybovou aktivitu měli možnost vybít na hřišti v areálu. Sedmáci upřednostňovali fotbal, menší žáci různé hry, např. kuželky, líný tenis, hod létajícím talířem, skákání přes švihadlo, míčové hry atd. Všichni se aktivně zúčastnili „sportovních her“, kde se hodnotil nejen výkon, ale především snaha a spolupráce.
   Prvňáčci se učili dle plánu – sčítání a odčítání v druhé desítce, počítání s penězi ( hra na obchod); čtení a psaní slabiky pě, bě, luštění křížovek. Sedmáci se učili všechny předměty v daném rozsahu ( dle přiloženého plánu) – ČJ, NJ, AJ, zeměpis, dějepis, přírodopis. Prvouku a přírodopis jsme si všichni zopakovali v safari ve Dvoře Králové, kde velkým zážitkem byla exotická zvířena, cesta vláčkem a safari autobusem. Další výuka probíhala formou her v přírodě – vědomostní kvíz, hledání pokladů; večer potom noční bojová hra.
   Chtěly bychom ocenit vzájemné kamarádství, které vzniklo mezi žáky prvního a sedmého ročníku. Starší spolužáci pomáhali mladším, věnovali se jim při hrách i ve volném čase, dokonce pro ně pořádali večerní diskotéky a hry. Všichni se k sobě chovali velmi pěkně. I počasí nám přálo. Do středy svítilo sluníčko, ve čtvrtek začalo poprchávat, což už nám nevadilo, neboť jsme odpoledne strávili v krytém bazéně a večer na maškarním bále.
   Chtěli bychom také poděkovat všem sponzorům (MěÚ Mšeno, p. Nečas) a všem rodičům, kteří přispěli především sladkostmi. Všichni nám svými dary velmi pomohli a ulehčili nám starost o finance a odměny dětem. Myslíme si, že se dětem tento týdenní pobyt líbil. Poznaly nové kamarády. Ty starší se naučily ještě větší zodpovědnosti. Bude-li to možné, rády vyrazíme do „přírody“ i v příštím školním roce.

Jiřina Trunková, Hana Nečasová, Magda Vaňková