Oslava devadesátin v mšenském Domově seniorů

   Ve středu 28. dubna jsme měli v Domově seniorů slavnostní den již od rána. V tento den se před 90 lety narodila naše obyvatelka paní Červinková. Při příchodu na snídani byla velice mile překvapená, protože na stole měla ve váze spoustu květin a o gratulanty nebyla také nouze. Poté se s několika přáteli sešla a všichni zpívali a hodovali celé dopoledne. Odpoledne pak propukla největší oslava. Ze školky přišly děti s přáníčkem a básničkami, k tanci i poslechu zahráli Kindlovi. Musím podotknout, že si i naše oslavenkyně s chutí zatančila. Vše probíhalo tak jak se patří při významných životních jubileích. Rodina paní Červinkové zajistila občerstvení. Této akce se zúčastnili i bývalí spoluobčané z Velkého Újezda. Myslím si, že to byl skutečně vydařený den.
   Dále bych Vás čtenáře chtěla informovat i o dalších akcích u nás v domově. Například proběhla beseda s mšenskou knihovnicí paní Ivanou Říhovou, která vyprávěla o historii Mělnicka a jeho okolí. Založili jsme hudební kroužek, který přišli podpořit hrou na kytaru pan Jiří Fanta a hrou na harmoniku pan Vojtěch Stritzko. V pátek 7. 5. přišly opět děti z mateřské školy, které písničkami a básničkami přály maminkám a babičkám ke Dni matek. Na konci vystoupení předaly všem ženám vlastnoručně vyrobená srdíčka s přáníčkem. V pondělí 10. 5. jsme mezi námi již poněkolikáté přivítali pana Miloše Jíru s Hankou Hrubou, kteří nás bavili až do pozdního odpoledne. Tuto akce sponzorovala firma TENA. Seniorky obdržely květiny a všichni účastníci oslavy dostali občerstvení. Tyto akce, které v Domově seniorů pořádáme, mají klienti rádi a těší se na ně.

Jana Wasyliwová

Láska je sladká
   Domov seniorů ve Mšeně navštívila paní Jindra Dvořáková, perníkářka z Křenku, v doprovodu paní Blanky Štráchalové z Mělníka, která celou akci pro seniory uváděla. Paní Dvořáková z Křenku je v tomto směru skutečná umělkyně, a tak jsme si přišli na své nejen ochutnáním těchto dobrot, ale především způsobem zpracování. Paní Dvořáková zodpověděla i dotazy přítomných a neschovávala se za žádné výrobní tajemství. Potěšila nás především tím, že slíbila svou další návštěvu při nejbližší možné příležitostí. Její poslední akce nesla název Medový perníček do srdce chodníček. S tímto programem přijely obě paní před Květnovou nedělí, která byla v minulosti vždy vítaným zpestřením především pro mládež, protože v této době se konala slavná pouť pod hradem Kokořín, na kterou si zavzpomínalo dost přítomných, kterým připomněla mládí a přinesla hezké vzpomínky. Paní Štráchalová si přála, abych tuto akci zpestřil nějakou básní o medu. Nebylo to jednoduché, protože jediná, která vyšla ve včelařských novinách, byla od Blanky Štráchalové. Tak jsem zavzpomínal na zašlé časy a pro tuto příležitost napsal následující báseň:

Srdce z perníku
Jaroslav Kolář

Jaro je tady a sluníčko svádí
jít na pouť kterou máme tak rádi
a věřte že to nebude jiná
nežli u hradu Kokořína

Všechno už začíná rašit
sněženek je plný pažit
a všechno se zelená
samozřejmě kol Mšena

Těšíme se na tu krásu
že půjdem ve slunečním jasu
hájem bříz čistých jak víly
které po zimě tu zbyly

Nejde o krásu přírody
ani nápad vlézt do vody
ale jen jediné přání
které nelze popsat ani

Vybrat si a ve mžiku
pěkné srdce z perníku
s nápisem „JEN PRO TEBE“
chci tě vynést do nebe

Nebo že spíš přesvědčí Tě
hezký nápis „MILUJI TĚ“
Tak jsem vedle té krásy
co si jenom vybrat asi

aby moje dívka milá
moji snahu ocenila
když perníček krásně voní
tak větší srdce než loni

vybere si podle vkusu
a já za to pěknou pusu
dostanu a nejen jednu
koupil bych jí srdcí bednu

Ale jí stačí jen jedno
co by prý dělala s bednou
hlavně pěkný – medový
co dál… se už nepoví



Krásný máj
Jaroslav Kolář

Koberce sedmikrásek se uložily ke spánku
zahořely poslední červánky
bublinky pampelišek tančí ve vánku
hedvábné padáčky letí do dálky

To je máj – krásný máj plný vůně
koberce květů lemují každou pěšinku
i z temné – jakoby bezedné tůně
vypluly listy leknínů

Opozdilci se hašteřili ve větvích
v prvních paprscích luny
a sotva poslední konečně ztich
nastal klid tajuplný

Je máj – krásný máj – je lásky čas
kvete snad každá kytička
pošeptat do oušek co ráda by slyšela
je teď čas – moje maličká

Zpěváčci umlkli a měsíc se dívá
Ten uličník – věčně zvědavý
Co na tom – jsme-li tu jen my dva
a stříbrná rosa sedá do trávy

Je máj – nádherný máj
Nezbývá než obdivovat Tvoji krásu
když stíny pomalu přibývají
a utápět se v očí Tvých jasu