VojtěchovČerník (foto: O.Vokál)Skalní kaplička v Boudecké rokliŠkola

Město MšenoŽivot ve městěInformace pro turistyFirmy, službyMšenské novinyDomůAnglickyNěmecky


 ?

 

 Anketa

Guttenberg stavební společnost - člen skupiny PCS

© 2019 VIZUS | webmaster

Tento web je provozován na systému CMS.

Na dobré jídlo láká návštěvníky Můzaikus


Kokořín - Hnědáka, vraníka, bělouše nebo ryzáka si můžeme prohlédnout na pastvinách, i když už ne tak často. Ovšem pestrobarevného koně Můzaikuse můžeme spatřit pouze na Kokoříně. Uprostřed vsi už šestým rokem láká k návštěvě rodinné restaurace a cukrárny U Koně.

Příjemný podnik ve starém kokořínském domě před lety otevřeli manželé Pavla a Martin Jarošovi. Rozhodli se tehdy žít jinak, na venkově, v lepším prostředí. Prostě jinak. „Letos už to bude sedm let, kdy nás okolnosti přinutily hledat dům se stodolou, v níž by měl Martin vlastní dílnu na výrobu altánů a pergol do zahrad. A já jsem chtěla mít prostor, kde bych mohla provozovat alespoň nějakou kavárnu, a to nejlépe doma. Měla jsem totiž už dost nepřátelských vtahů v bývalé práci,“ vzpomíná Pavla Jarošová na momenty, které rodinu nakonec přivedly na Kokořín.

Ačkoli oba pocházejí z hlavního města, několik let bydleli v nevelkých Horoušánkách na Praze - východ, kde zrekonstruovali starší dům. Ten prodali, koupili starou chalupu a mohli začít nanovo. Ale to byl jejich cíl, navíc už s opravami měli zkušenosti. „Původně jsme si mysleli, že otevřeme literární kavárnu, to ale nebyl úplně ideální nápad. Během prvního roku se ukázalo, že lidé chtějí něco dobrého k jídlu, o to rychleji jsme proto začali vařit,“ popisuje inženýrka polygrafie, která svou profesi pověsila na hřebík a jako mávnutím kouzelného proutku se stala cukrářkou. A Martin? Ani ten už ve výrobě zahradních staveb nepokračoval, intenzivně pracoval na opravách domu a začal se zdokonalovat ve vaření. A podle spokojených hostů to oběma jde opravdu dobře.

„Snažíme se dělat česká jídla, ale po svém. Všechny recepty vymýšlíme sami. Není to o tom, že bychom někde vzali recept a uvařili to podle něj, to by nás nebavilo. Baví nás experimentovat,“ vysvětluje Martin Jaroš, na jehož slova navazuje manželka Pavla: „Specializujeme se na lehká jídla a nepoužíváme žádné umělé ingredience. Děláme to vlastně nenormálně, normální je totiž vzít vývar nebo omáčku z kbelíku, a to tedy opravdu neděláme.“

Jarošovi mají za svým rodinným snem i zahrádku, která je přes léto zásobuje čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami. „Pokud máme dost okurek, cuket a další zeleniny, tak tomu samozřejmě přizpůsobujeme i denní nabídku. V létě míváme hodně maso na grilu a k tomu různé saláty. Polévky připravujeme většinou zeleninové a téměř všechny bez lepku. Knedlíky u nás hosté tedy často nenajdou,“ usmívá se Pavla a otáčí se na čtrnáctiletou dceru Míšu, která maminku na chvilku zaskakuje v obsluhování hostů. Zatímco o rok starší Katka má trochu jiné plány, Míša chce být cukrářkou. Zdá se tedy, že o rodinný podnik bude dobře postaráno.

Zatímco v řadě českých restaurací mají vegetariáni problém objednat si něco k jídlu, U Koně u samotných hranolek nezůstanou. „Před lety jsme na výletě u Mšena potkali partu chlapů na koloběžkách. Byli to vegetariáni a říkali nám, že týden byli o smažáku a langoších, protože se nemohli nikde pořádně najíst. Když jsem je slyšela, tak jsem je pozvala k nám. Opravdu přijeli a byli úplně nadšení, že se konečně najedli,“ líčí svou příhodu Pavla Jarošová a ujišťuje, že na „koňském“ menu jsou k výběru vždy dva až tři pokrmy pro vegetariány.

Pohodu a lákavou nabídku restaurace a cukrárny U Koně si mohou návštěvníci užít nejen v sobotu od 11 do 22 hodin a v neděli do 20 hodin, ale i ve čtvrtek a v pátek od 16 do 22 hodin. A od června do konce srpna bude otevřeno kromě pondělí každý den od 11 do 22 hodin. Dobrou chuť!

Jiří Říha