Děti nečtou. A když už, tak nevědí o čem…

   Zájem školáků o literaturu klesá. Proč? České děti čtou málo a neumějí si se získanými informacemi poradit. Odborníci varují, že nedostatek se jim v budoucnu vrátí - hůře se dorozumějí. České děti čtou stále méně a méně. Navíc textu nerozumějí. To potvrdil před rokem i mezinárodní průzkum Organizace pro hospodářskou spolupráci. Ze šetření vyplynulo, že českým dětem chybí takzvaná čtenářská gramotnost, tedy schopnost najít v rozmanitých textech to podstatné, informaci si přebrat, zařadit do kontextu a později ji třeba použít. Česko v průzkumu skončilo pod evropským průměrem. Zatímco čtenářská negramotnost českých dětí dosahuje šestnácti procent, v jiných evropských zemích je to kolem deseti procent. Vůbec nejlépe jsou na tom děti ze Skandinávie.

Co děti četly a čtou
50. léta
   Povinná četba - nejrůznější příběhy o hrdinech typu Pavlíka Morozova, Příběh o Zoje a Šurovi, Čuk a Gek. Vydávána jsou díla Boženy Němcové. Mezi staršími dětmi jsou populární romány Aloise Jiráska. Čtou se také knihy z pera Jaroslava Foglara. Ty se však nevydávají, rodičům zbyly v knihovně z dob svobody.
60. léta
   Koncem desetiletí jsou bezesporu nejpopulárnější mayovky a verneovky. Jejich obliba přetravala celá desetiletí. Dvojciferný počet vydání už dosáhli i Tři mušketýři Alexandra Dumase. Nakrátko v době mírného poltického uvolnění vycházejí opět foglarovky.
70. léta
   Povolené a schválené dětské knihy jsou vydávány ve statisícových nákladech. Objevují se později zfilmované příběhy Manky, Rumcajse a Cipíska či Křemílka a Vochomůrky. Oblíbená díla jsou vydávána znovu a znovu. Mnoha reedic se dočkal například Robinson Crusoe. Z autorů dobrodružné literatury je „v kurzu“ třeba Arthur Ramsome. Mezi nejoblíbenější se dostávají Děti z Bullerbynu švédské autorky Lindgrenové. Stále vycházejí pohádky.
80. léta
   Poprvé se na českém trhu objevuje pozdější obrovský hit Tolkienova série Pána prstenů. Slavná edice pro chlapce vydavatelství Albatros Knihy odvahy a dobrodružství se rozrostla na stovky titulů.
90. léta
   Nabídka je nepřeberná. Začíná kralovat série s kouzelnickým hrdinou jménem Harry Potter. NAD KNIHOU VÍTĚZÍ POČÍTAČE A TELEVIZE. Co si vybrat? Knihy, počítačové hry, televizní program? Možností, jak strávit volný čas, mají děti mnoho. Po knize jich však sahá stále méně a méně. Odborníci tvrdí, že to zdravému vývoji rozhodně neprospívá. 
   
Rady knihovnice
   1. Pravidelně číst. Přečíst alespoň jednu knihu za měsíc.
   2. Vést si ve zvláštním sešitku záznam o přečtených knihách (jméno autora, název knihy, jméno ilustrátora, u knih zahraničního jméno překladatele, kolik má kniha stran, v kterém roce vyšla, případně i nejstručnější obsah).
   3. Založit svou osobní knihovničku a celý život ji doplňovat. 4. Stát se členem veřejné knihovny a využívat její bohatý knižní fond. 
   
   A jak u nás ve mšenské knihovně? V roce 2003 bylo vypůjčeno 6112 knih, knihovnu navštívilo 2901 čtenářů, registrovaných čtenářů bylo 199. Přibylo nám 331 nových knih. V měsíci březnu - měsíci knihy a internetu knihovna pořádá besedy pro I. stupeň ZŠ, a tak doufám, že mi nějaká „čtenářská dušička“ přibude.

Ivana Říhová