Necelý půlrok jsou v provozu internetové stránky města Mšena. Proto nás potěšilo, že se jejich pochvalné hodnocení objevilo i na stránkách Mělnického deníku. Dva články ze 7. května, které hodnotí úroveň našich stránek, vám předkládáme.

Městečko je webovým mistrem
   Dechovkou začínající hlášení místních rozhlasů sice z českého světa zatím nezmizela, stále více lidí z malých měst a vesnic ale hledá domácí zprávy na internetových stránkách. Většinou mají smůlu, protože radnice na své weby zapomínají. Stačí do nich nahlédnout – měsíce nebo roky staré zprávy. Možná si pletou internetové stránky s kronikou místních dějin, spíš ale zatím nechápou, že weby už navštěvují skoro všichni, malí školáci stejně jako senioři.
   Mšenská radnice na tom byla podobně, před časem se ale probudila a její web zaplnily domácí novinky, k nimž se přidaly zprávy letošního jara z kultury, sportu, cestovního ruchu a řady dalších okruhů. Stránky jsou přehledné, a tak v nich zvládne lehce hledat i internetový začátečník. Od středočeského městečka se čtrnácti sty obyvateli by se mohla webovému mistrovství učit města mnohem větší, na jejichž internetových stránkách se po každé zprávě musí dlouho pátrat.

Petra Špitálská

Web Mšena patří ke špičce
   Nové internetové stránky Mšena v mnohém předčí větší města. Jsou nápadité, aktuální a živé. Za projektem stojí komise cestovního ruchu, která usiluje i o zřízení informačního centra v obci. Budoucnost webu www.mestomseno.cz nastínil jeden z členů komise Václav Novák.
Proč nové stránky vznikly?
   Mšeno mělo jednoduché, neaktuální a statické stránky. Někteří obyvatelé města proto upozorňovali na jejich nevyhovující stav. Členové komise cestovního ruchu si dali za cíl je vylepšit. Návrh předložil Martin Mach, zastupitelé jej po úpravách přijali.
Kdo stránky připravuje a kolik to radnici stojí?
   Počáteční investici do grafického návrhu webu a naprogramování redakčního systému ve výši zhruba 60 tis. Kč hradilo město, které platí provozní poplatek za webhosting a služby spojené s provozem portálu na serverech ve výši 500 Kč. Plnění obsahu stránek a tvorbu článků zajišťujeme vlastními silami, tedy zdarma.
Co na stránkách čtenář najde?
   Kalendář akcí, informace o spolcích nebo sportu a také všechno aktuální z městského úřadu. Lidé se na nich dočtou i o historii města a okolí, o kultuře nebo tam najdou regionální jízdní řády. Nechybí ani informace o možnostech ubytování, místních firmách a službách či fotografie. Připojené je i elektronické vydání Mšenských novin.
Máte další zajímavé plány?
   Průběžně budeme doplňovat stránky spolků, v květnu např. mšenských dobrovolných hasičů. Chceme dotvořit i komplexní přehled nabídky služeb návštěvníkům našeho regionu a přehled firem, vylepšit popisy turistických tras a přidávat fotky zajímavých míst která se na nich nalézají. Hodláme dopracovat i podrobnější informace o Kokořínsku. Radnici chceme navrhnout instalaci oficiálních formulářů a tiskopisů, které by si občané mohli stáhnout.

(luc)