Při onkologické dietě je nejvhodnější rybí maso

Nezbytnou součástí boje proti onkologickým chorobám je cílená a účelová dieta. Především je potřeba pochopit, že nádorové buňky nejsou žádní cizopasníci, jako viry, bakterie či hlísty, ale naše vlastní buňky, které se vymkly kontrole imunitního systému propojeného s centrálním nervovým systémem, který je jim nadřazený. Každodenně zanikají a znovu se obnovují všechny buňky v živém organismu, snad až na neurony v mozku a míše, a to v biorytmu geneticky stanoveném tím nebo jiným živočišným druhem. Například u lidí bílé krvinky jednou za 5-10 dní, červené každých 120 dní. Imunitní systém obdobně denně vychytává a likviduje deformované nebo špatně diferencované buňky, které se mohou za určitých okolností transformovat do nádorových. Proto dobře fungující imunitní systém je výchozím předpokladem k tomu, aby nedošlo k nádorovému bujení. Je proto pochopitelné, že všechny faktory vnějšího i vnitřního prostředí, které poškozují imunitní systém, vytvářejí předpoklady ke vzniku a rozšíření nádorových buněk v organismu.

Takže za prvé je nezbytné omezit působení negativních faktorů vnějšího prostředí včetně méně vhodných potravin a za druhé odbourat depresivní stav, který je neméně závažným spouštěčem maligní transformace a bohužel i průvodním jevem všech malignit. Třetím postupem je zabránit nebo alespoň omezit dělení a šíření nádorových buněk ještě dříve, než jsou makroskopicky zjištěny, a posílit přirozené a vrozené imunitní reakce organismu. V této fázi již přichází na řadu jejich chirurgické, farmakologické nebo fyzikální, ozařování, či odstranění.

Takže jak dále: o kouření a alkoholu není zapotřebí diskutovat, ale neméně nebezpečné jsou různé chemické výpary, zplodiny z aut a elektromagnetický smog (zářiče přenosu mobilních sítí, mobily, televize). Omezit červená masa, umělá sladidla, konzervované potraviny, salámy a párky, bílé pečivo.

Vhodné maso je rybí, sladkovodní i mořské, nejlépe žraločí ploutve, nejméně mořské plody, jinak z masa nejlepší králík. Z nápojů jsou nejvhodnější přírodní ovocné a zeleninové šťávy, minerální vody, zelený a šípkový čaj. Hodně zeleniny a ovoce. Nejlepší jsou místní jablka, hrušky, meruňky a zejména rajčata, červená řepa a hroznové víno s peckami. Dále pak je důležitá pohoda v rodině a zaměstnání, to je základ. Nutné je zároveň nemyslet na potenciální problémy a žít naplno. Soustředit se na procházky v přírodě, nejlépe v lese nebo na horách, věnovat se meditaci a dechovým cvičením, odbourat depresivní stavy nejlépe bez léků s použitím přírodních zdrojů. K tomu je vhodný například kozlík lékařský, mučenka, nealko pivo nebo červené víno.

Navíc existuje řada přírodních prostředků, které zabraňují nekontrolovanému množení nádorových buněk. Třeba šišák bajkalský, k posílení imunity pak eleutrokok, ženšen, hlíva ústřičná a med. K omezení mitozy poslouží kysané zelí, česnek, cibule, kombucha, brusinky, slunečnicová semínka, mořské řasy, kozí mléko a sýry.

Hladovění zpomaluje dělení nádorových buněk, ale současně snižuje odolnost organismu v dlouhodobém režimu. Proto je vhodný pouze krátkodobý půst (jednou týdně za současného podávání většího množství tekutin, nejlépe minerálních vod s hořčíkem a citronem s přidáváním tablet selenu a zinku).

Obecně k potravinám a nápojům platí - vše čerstvé, raději méně než více, několikrát denně v malých porcích. Lépe z místních zdrojů než dovážené. Léčebně je nejúčinnější zelenina obsahující semínka, která mají proti nádorové účinky (prakticky všechny). V zásadě žádné zákazy na nic nejsou, ale lépe je soustředit stravu na to, co prospívá a hlavně podpořit psychiku, ta je nade vše. Závěrem, pokud se v rodině vyskytne nádorové onemocnění, nezoufat a bojovat včetně cílené diety a maximální psychické podpory nejbližších.

MUDr. Ivan Heidler, CSc., Kanina