Dětem se nabízejí párky, hranolky a přepálené klobásy
Bylo by absurdní podezírat rodiče, že by neměli zájem poskytnout svým dětem nejlepší možnou stravu, snad až na nějaké výjimky. Nicméně skutečnost je bohužel jiná a to z důvodů nedbalosti, neznalosti a pohodlnosti. Děti potřebují specifickou stravu, která se liší od toho, co jedí rodiče. Tak taková držková polévka, chilli guláš nebo smaženice z čerstvých hub nejsou ideálním jídlem pro prcky školou povinné. Pokud však najdou na sporáku něco takového, tak si to klidně dají, aniž o tom někdo v rodině vůbec ví, a dokonce to někdy zapijí i zbytkem piva, který milovaný otec nechal nevědomky na stole.

Žádná sláva, ale ještě horší věc je, když se jim přichystá zcela vědomě jídlo přesolené, překořeněné s kečupem nebo tatarkou, které dětem chutná, ale není pro ně vůbec prospěšné. Vařit něco jen pro děti je časově náročné a je tady ještě jeden faktor, a to, že některá jídla rodičům zpravidla moc nechutnají, třeba různé kaše. Škoda, taková pohanková kaše, polenta, ovesné vločky, kuskus nebo i samotná rýže bez extra příchutí by určitě neuškodily nikomu. Pokud si na to děti nezvyknou, tak ani později se k tomu nebudou hlásit.

Zato různé salámy či párky si děti rychle oblíbí. Bohužel, není to nic užitečného a hlavně obsah soli mnohonásobně převyšuje požadovanou denní dávku. Základ na vysoký krevní tlak a potíže s ledvinami je zadělán. Udělat radost dětem smaženými brambůrky nebo sladkostmi je stejný nešvar, o kterém se všeobecně ví. Ale ruku na srdce, děláme to všichni, i když o tom víme. Je smutné, že mnohé akce pro děti, včetně dětských dnů a jiných, jsou doprovázeny pohoštěním, které zpravidla obsahuje párek v rohlíku, hranolky, přepálené klobásy a smažáky. Nikde se nesetkáváme s tím, že by se nabízely rozkrájená jablka, oloupané kedlubny, mrkve a domácí šťávy. K pití v lepším případě voda, jinak kola, fanta a jiné přeslazené nápoje. Holt kšeft je kšeft.

A o zmrzlinách ani nemluvě. Nejoblíbenější jsou různé obarvené krémy a vody s řadou alergických látek a potenciálně nebezpečných faktorů, které mohou vyvolávat i vznik nádorů. Samozřejmě jsou i zmrzliny kvalitnější, které obsahují tvaroh, smetanu a ovoce, ale nejsou tak chutné jako ty předcházející.

Hledat pomoc u médií je marné, ba naopak, často se v televizi nebo letácích propagují ty nejméně kvalitní potraviny včetně zmrzlin. Za tím nezaostávají různé sladkosti, ochucené jogurty a další dobroty, kterým je poskytnut velký prostor k prezentaci. Přitom bílý smetanový jogurt s čerstvým ovocem nebo i domácím džemem je mnohokrát lepší než to, co nám nabízejí v reklamách. A tady zase mají vinu i rodiče, kteří z pohodlnosti zapnou dětem televizi u jídla a nevytvoří jim potřebnou atmosféru pro rodinnou večeři nebo víkendový oběd. Přes týden se děti stravují ve škole. Něco asi nebude úplně v pořádku, když děti dvě hodiny po obědě, po návratu domů, mají hlad. Nejlepší řešení je jim nabídnout ovoce nebo zeleninu. Nejhorším pak ošatku rohlíků nebo buchty. Druhé je samozřejmě běžnější a pohodlnější pro rodiče.

Je toho hodně, co by rodiče mohli udělat pro své ratolesti počínaje snídaní. Stačí je probudit o půl hodiny dříve, aby se stačily najíst, připravit kvalitní svačinu a pití do školy a dohlížet, jak se s tím vypořádaly. Hlavně s pitím. Nedávat jim peníze na školní svačiny až na ochucená mléka. Dohlížet na to, co děti jedí a hlavně jíst s nimi a povzbuzovat je v tom, co je prospěšné a co naopak ne. A být jim dobrým příkladem.

Když Bůh požehná, tak pokračování za měsíc.

Ivan Heidler