Kokořínsko - Za posledních dvacet let pokročila gastronomie mílovými kroky vpřed. A to nejen v technologických možnostech, hlavně však v přístupu k tomu, co je pro člověka zdravé a co nikoliv. Nedávné varování mezinárodní organizace WHO před uzeninami, které byly pro svou nebezpečnost zařazeny mezi látky, jako je plutonium, dokazují, že se nejedná jen o pouhou smyšlenku lidí, kteří brojí proti masité stravě.

Je nad čím přemýšlet. Velmi dobře víme, že maso je v lidském těle složitě odbouráváno a prochází procesy, které nelze ani omylem nazvat trávením. Totéž platí pro dlouhodobě zažitý omyl, že maso je pro nás základní složkou v příjmu bílkovin a železa. Tyto absurdní přehmaty se tradovaly desetiletí a byly podporovány i odbornou lékařskou veřejností. Tomu je dnes naštěstí konec a pokročilá doba dává za pravdu lidem, kteří k vegetariánství přešli bez jakýchkoliv populistických tlaků a zvolili si tento druh stravování pro své pozitivní zkušenosti.

Zájem o vegetariánství a veganství potvrzují mnohé statistiky. Dnes je běžný poměr prodávaných periodik pro gastronomii v poměru 1:6 pro vegetariánskou stravu. Kdo vydá vegetariánské recepty, neprohloupí. Lidé touží po tom překonat bariéru neznalosti a neschopnosti vytvořit si ze zeleniny hodnotný pokrm - tj. vydatný, ale i chutný a pohledný. A v tom je především kámen úrazu, a to nejen mezi prostou laickou veřejností - vařit neumí především restaurace!

A to nás přivádí zpět k tématu Vegetariánského dne a ke Kokořínsku, neboť v této turisticky zajímavé oblasti není jediná restaurace, která by splňovala požadavky pro zdravou výživu. Prostředí, které láká lidi z měst, lidi zvyklé na určité formy stravování, je nedokáže nakrmit. Přesně v tomto duchu se sešly výsledky ankety, kterou mohl každý návštěvník Vegetariánské akce ve Mšeně vyplnit. Výsledků se sešlo dost na to, aby bylo možné potvrdit několik faktů. Jednak samotný počet návštěvníků - vydalo se 160 jídel - byl velmi dobrý. O podobné návštěvnosti si mnohé zavedené restaurace mohou nechat jen zdát.

Zájem byl především mezi chalupáři a turisty, ale i místních přišlo téměř 20 % z celkového počtu strávníků.
1. Jsem místní chalupář - 48,5 %
2. Jsem zde pouze jednorázově - 27,7 %
3. Jsem místní obyvatel / pracující jinde - 8,9 %
4. Jsem místní obyvatel / pracující zde - 7,9 %
5. Přijel jsem kvůli této akci - 6,9 %

Z dotázaných se 93,3 % přiklánělo k tomu, že by měla být ve Mšeně alespoň jedna restaurace specializovaná na vegetariánskou / veganskou stravu a zdravou výživu. Více jak polovina dotázaných by si dokázala představit, že by tam chodila na obědy několikrát týdně, případně i každý den. Z toho se více jak 70 % lidí přiklánělo k tomu, že by pro ně bylo zajímavé si stravu brát i domů. I ostatní odpovědi ve Mšeně potvrdily dnešní směr nástupu zdravé výživy a společně s rozvojem informačních technologií i zájem dozvědět se mnohem více o tom, co jíme a jak na nás dosavadní standardy ve výživě působí.

Kdo má zájem, kompletní statistiku si může prohlédnout na těchto stránkách: http://ivohury.com/vege_den_mseno.pdf Otevřené pole pro zajímavý podnikatelský záměr? Možná. Kdo zná situaci v gastronomii, jistě ví, že jen sehnat kvalitního kuchaře je opravdový kumšt. Většina schopných mladých lidí odchází do zahraničí, kde dostanou nesrovnatelně vyšší mzdy a k tomu jako bonus životní standard, o kterém si v ČR můžeme stále jen nechat zdát, a kuchaři „ze staré školy“... o tom raději ani nemluvme.

Dočká-li se Kokořínsko ke krásné přírodní scenérii i odpovídajícího stravování, je tedy pro nás všechny ve hvězdách. Osobně musím doufat v to, aby do kraje přišel nějaký zajímavý nevšední nápad, který by dnešní velmi špatný stav vyřešil.

Ivo Hury