Mšeno – Bez masa si mnoho lidí nedokáže představit svůj jídelníček. Někdo musí mít maso na talíři dokonce každý den. Lidé, kteří si v sobotu 20. srpna nenechali ujít Vegetariánský festival ve Mšeně, ovšem zjistili, že i bezmasé menu může být zajímavé a chutné. Navíc si na něm pochutnali úplně zadarmo.

Pořadatel netradiční akce Ivo Hury, který se vegetariánství věnuje už osm let, pro návštěvníky ve spolupráci s profesionálním kuchařem z hnutí Hare Krišna připravil pestré menu. V nově otevřené restauraci U Pokliček ve Mšeně, kterou si Ivo Hury pro svůj festival rezervoval, se servírovalo sabdží s jasmínovou rýží, salát, kofta z červené řepy a jako dezert jahodová halva se smetanou.
„Bylo to opravdu výborné. Vynechala jsem akorát sladký dezert,“ pochválila vegetariánské jídlo Hana Chrtková z Mělníka, která k Pokličkám zavítala spolu se dvěma přáteli.

Bezmasé pokrmy zachutnaly i majiteli restaurace Michalu Měšťanovi. Ten si zase na sladké jahodové halvě pochutnal ze všeho nejvíc. Kuchař z pražské vegetariánské restaurace, kterého Ivo Hury do Mšena pozval, pro hosty přichystal více než čtyři sta porcí. Během dne přitom festival navštívilo zhruba sto šedesát lidí. 


I to ale pořadatele potěšilo. „Jsem velmi spokojený,“ pochválil účast vegetarián, který sice s přítelkyní a malým synkem žije v Praze, ale jezdí na chalupu do Stránky.

Nápad uspořádat jednodenní Vegetariánský festival v Ivu Hurym klíčil už delší dobu. „Každou chvíli narážím na restaurace, kde za jídlo pro vegetariány považují samotnou přílohu, což ale plnohodnotné jídlo není. Vegetariáni potřebují mít dobře uvařené a okořeněné jídlo. Není to o tom, že si dají přílohu nebo mastné bramboráky,“ řekl Ivo Hury, podle něhož je škoda, že kvalitní bezmasé pokrmy, které by potěšily vegetariány, nenabízí téměř žádná restaurace na Kokořínsku.

„Kokořínsko je turistickým rájem, ale když člověk nejí maso, tak se tady nemůže pořádně najíst. Vegetarián si může dát tak akorát naložený hermelín. Proto jsem si řekl, že by bylo úžasné pozvat lidi na dobré bezmasé jídlo, na kterém by si pochutnali. A to bez jakékoli ambice, že bych tu chtěl někdy otevírat nějakou restauraci,“ připomněl organizátor akce, který pozval desítky lidí na oběd nebo na večeři.

Vegetariánských restaurací už je v Česku celkem dost, většinou se ale nacházejí v Praze.
„Provozovat vegetariánskou restauraci v tak malém městě, jako je Mšeno, by nebylo vůbec snadné a chtělo by to pořádný kus odvahy,“ poznamenal sympatický chlapík, který v pražských vegetariánských restauracích potkává paradoxně mnoho dělníků, které by na bezmasé jídlo jen málokdo odhadoval. „Mám kamaráda topenáře. Je to chlap jako hora a přitom je zarytým vegetariánem.“

Návštěvníci festivalu měli šanci ověřit si, že jídlo bez masa nemusí být vůbec špatné. „Všichni nemusíme být vegetariány, ale bylo by úžasné, kdyby si lidé alespoň dávali k masu kopec zeleniny,“ přál by si Ivo Hury.

Jiří Říha