Pivo z Lobče uspělo na prestižní soutěži

Lobeč – Pivo z nedávno obnoveného Parostrojního pivovaru v Lobči u Mšena slavilo svůj první úspěch. Dílo lobečského sládka Tomáše Fencla získalo od odborné poroty šestadvacátého mezinárodního pivního festivalu Zlatá pivní pečeť 2016 v Českých Budějovicích dvě třetí místa.

Lobečský sládek si ze slavnostního vyhlášení odnesl bronzovou pečeť za lobečskou výčepní desítku a stejné ocenění si podle degustátorů zasloužila i osmnáctka Lobeč Imperial Stout. „Máme z toho samozřejmě velkou radost, nehledě na to, že šlo o první soutěž, do které jsme naše pivo přihlásili,“ říká s nadšením sládek Tomáš Fencl, který první pivo v Lobči uvařil před necelým rokem.
„Do soutěže jsme dali všechny vzorky, které jsme v tu dobu měli. Vedle výčepní desítky a Imperial Stoutu to byla ještě výčepní dvanáctka a Indian Pale Ale,“ vypráví sládek, který už plánuje účast v další soutěži. Tentokrát chce Lobečské poslat až do Lyonu. „Je to velká pivní soutěž, kde bývají zhruba čtyři tisíce vzorků z dvaadvaceti zemí. Chtěli bychom tam poslat náš další speciál – Triple, což je belgický Strong Ale. Jde o trapistické pivo se zhruba 9,1 až 9,2 procenta alkoholu, které se vaří v klášterech. Nechali jsme si na něj ve výzkumném ústavu namnožit kmen kvasnic přímo na tento typ piva,“ vysvětluje Tomáš Fencl.

Úspěch lobečské výčepní desítky je o to významnější, že jde v podstatě mezi sládky o královskou disciplínu. Kategorii desítek z minipivovaru, kde bylo přihlášeno dvaačtyřicet vzorků, ovládl Holendr 10°, druhé místo patřilo Dolnobřežanské 10°. Kategorii Stout & Porter mezi čtyřiceti vzorky ovládl Albrecht Stout Morion a na druhém místě před Imperial Stoutem z Lobče skončil Podřipský Stout 15°.

Jiří Říha