Pstruh ze Štampachu se šťouchaným bramborem

Říjen nemusím. Vánoce daleko a léto již jen jako vzpomínka. Počasí mizerné, déšť, sychravo, občas i sníh, ale nepoužitelný. Děti se už ve škole musely zabydlet, diktáty na denním pořádku a domácí úkoly se staly realitou. Ve škole moc nejí, i když tam nevaří špatně. A s pitím to není o moc lepší, nemluvě o polévkách. Takže nezbývá nic jiného než důsledně doma sledovat jejich stravovací režim a doplnit jim, co se dá. Hlavně snídaně a svačiny do školy nebo po škole. Ale i dospěláci musí na sebe dbát, když ty vitaminy postupně ubývají, ale máme zásoby, takže žádný přehnaný strach.

Snídaně:  Kukuřičné lupínky s teplým mlékem a sušenými brusinkami jsou ideální pro nastartování úspěšného dne. Dětem do školy zkuste dát jogurt, i když ho možná přinesou zpět domů.

Oběd: Chorušická zelňačka – Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou klobásu, zaprášíme hladkou moukou, naředíme vývarem a odstavíme. Nakrájené brambory vaříme ve slané vodě téměř do měkka, přidáme kysané zelí, bobkový list, kuličky pepře a nového koření. Po změknutí zelí zalijeme obsahem pánve.

Svačina: Bacourkovské tousty – plátky toustového chleba rozdělíme na dva trojúhelníky, namočíme do rozšlehaného vajíčka a rychle osmažíme na tuku. Hotové tousty potřeme meruňkovou marmeládou

Nápoje: Teplý nebo i studený ovocný čaj bez omezení.

Večeře: Štampašský pstruh – čerstvé pstruhy ze Štampachu vykucháme (vnitřnosti můžeme použít na polévku, ale pozor na žlučník), opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme, osolíme a opepříme. Nastrouháme na ně citronovou kůru a zaprášíme hladkou moukou. Pečeme na másle v troubě a podáváme s rozšťouchanými brambory, plátky citronu a kvalitním bílým vínem z Mělnicka. Dětem pak minerálku s citronem.

Dobrou chuť přeje Ivan Heidler