Pomerančovo - dýňová marmeláda

Říjnový díl rubriky Dobroty z vaší kuchyně patří Vladislavě Kaulerové Vaňkové, která vám nabízí k vyzkoušení výbornou pomerančovo - dýňovou marmeládu. Kdo ještě neochutnal marmeládu z dýně, bude prý mile překvapen.

Potřebujeme:
700 g oloupaných a pecek zbavených pomerančů, 300 g neoloupaných pomerančů s chemicky neošetřenou kůrou, 1000 g žluté dýně, 1000 g cukru krupice, 2 Gelfixy  Extra, 1 - 2 lžičky kyseliny citrónové, cca 0,3 l pomerančového džusu, cca 0,1 l pomerančového sirupu.

Postup:
Na kostky nakrájenou dýni krátce podusíme ve směsi pomerančového džusu a sirupu, přidáme nakrájené pomeranče bez kůry a povaříme, poté rozmixujeme. Přidáme želírovací prostředek (nejlépe Gelfix Extra) smíchaný s troškou cukru krupice, trojúhelníčky pomerančů nakrájených  i s kůrou, 1 minutu povaříme, dosypeme zbývající množství cukru a za stálého míchání vaříme podle návodu na obalu želírovacího prostředku. Na závěr přidáme kyselinu citrónovou.  Plníme do umytých suchých skleniček, po uzavření otáčíme dnem vzhůru, necháme zchladnout.

Dobrou chuť přeje

Vlaďka Kaulerová Vaňková