Plasty, které „produkuje“ vlastně každý z nás, začínají být skutečným problémem. Na internetových stránkách města tuto problematiku v lednu otevřel p. Kašpárek (j. k.). V březnu se k němu připojili další, jejichž názory vám předkládáme spolu s vyjádřením paní starostky.

12.03.2004 15:09 / M. Chaloupka 
   Dobrý den, měl jsem stejný dotaz jako tazatel j. k. ohledně kontejnerů na plasty. Musím přiznat, že mě Vaše odpověď překvapila. Souhlasím s tím, že je nejlepší začít u dětí, a právě proto je nejjednodušší naučit děti využívat tyto kontejnery. Děti si však asi nebudou chodit kupovat pytle za 14 Kč a jen velmi obtížně k tomuto kroku přimějí své rodiče. Ve škole se učí o škodlivosti odpadů na životní prostředí a právě plasty patří k těm nejškodlivějším. Zkusme si položit otázku, který kontejner je ten nejdůležitější? Jak velká zátěž pro přírodu je rozkládající se nebo spálený papír v porovnání s plastovou lahví? Co udělá s plastovou lahví domácnost, která odmítne kupovat pytel na plasty? Odhodí ji do kontejneru na domovní odpad nebo ji spálí. A sklo? Jistě mi dáte za pravdu, že produkce skleněných obalů je stále více na ústupu, protože jsou nahrazovány právě těmi plastovými. Nebylo by proto lepší začít s výchovou ke třídění odpadu právě u těch nejškodlivějších komodit, mezi které jistě plasty patří? Obhajoba nepřítomnosti kontejnerů na plasty jejich finanční náročností oproti kontejnerům na papír a sklo mi připadá velmi nesprávná, vždyť to, že budou rychleji plné, je právě cílem těchto aktivit, kterými se učí lidé třídit odpad. Vždyť to bychom třeba mohli založit kontejnery na měděný odpad. Tyto by se neplnily vůbec, čímž by se ušetřilo více na nákladech na odvoz. Omlouvám se za ironii, ale takto vnímám Vaše vysvětlení: „Kontejnery na papír a na sklo se plní pomaleji, proto je máme, ale kontejnery na plasty by se plnily rychleji, proto je nemůžeme financovat.“ Např. obec Střemy toto zvládá, ale i v jiných obcích a městech se setkávám vždy se třemi kontejnery. Jinak bych chtěl ocenit nový informační portál města, je zde velmi mnoho zajímavých informací a věřím, že další budou přibývat, což jistě ocení nejen turisté, ale i obyvatelé Mšena. Děkuji, M. Chaloupka.

Odpověď p. starostky Štráchalové
   Dobrý den, pane Chaloupko, Vaši připomínku k plastovým kontejnerům jsem již pročetla několikrát a musím přiznat, že máte pravdu co se týče třídění do kontejnerů nebo do pytlů. Trochu jsem zaslepená nedostatkem financí v našem rozpočtu, proto se snažím, aby nám pomáhali i občané svojí „korunou“. Ale již dne 8. 3. 2004 se naše město přihlásilo do pilotního projektu Intenzifikace sběru využitelných složek komunálních odpadů, který zastřešuje KÚ Středočeského kraje. Požadujeme přidělení 1 ks velkého kontejneru 1100 lt na plasty a po jednom kontejneru (zvon) na barevné sklo a bílé sklo. Zatím jej umístíme zřejmě u vjezdu na skládku TKO. Podmínkou projektu je: teď obdržíme zdarma tyto nádoby, vyvážení a údržbu hradí obec a do jednoho roku musíme odebrat na vlastní náklady nejméně polovinu požadovaného množství projektu na sběr využitelných složek komunálních odpadů. Ponecháme občanům na výběr, někdo bude používat pytle, někomu bude bližší kontejnerový sběr plastů a dále budou občané, kterým není blízký žádný způsob třídění, ale to už tak je. Děkuji za Váš názor. Pište dál.

15.03.2004 07:33 / V. Novák
   Vážená paní starostko, dovolte abych také reagoval na Vaši odpověď. Podle mého názoru systém pytlů na třídění plastů způsobuje pouze to, že člověk, který se chová zodpovědně k našemu životnímu prostředí, zaplatí ročně za tuto svou „libůstku“ při frekvenci cca 1 pytel měsíčně (moje vlastní zkušenost) 168 Kč. A při očekávaném zpoplatnění pytlů na kartony se tedy bude pomalu blížit částce, kterou platí také za odvoz TKO. Tato skutečnost tedy nikoho k třídění nemotivuje. To je jedno hledisko. Druhým hlediskem je, že např. při lednovém odvozovém termínu bylo u kontejnerů 13 pytlů s plasty, z toho jen 5 pytlů Rethmann a 8 pytlů neoriginálních. Z toho tedy vyplývá, že někteří lidé by třídili, ale systém jim nevyhovuje. Zajímavé by bylo i zveřejnění konkrétních čísel o systému Ekokom (např. množství vytříděných odpadů ve Mšeně, příp. finanční přínos městu), do kterého je město zapojeno a díky němuž by měly do městské pokladny přicházet za třídění odpadů peníze. A jak jsem se dočetl na webových stránkách tohoto systému, je každá obec finančně zvýhodněna tím, že kromě skla a papíru třídí i plasty. Vím, že nalézt ideální řešení pro třídění odpadů je těžké, ale myslím, že by to stálo za shromáždění dostupných poznatků a zkušeností a obsáhlejší diskusi na toto téma.

15.03.2004 11:23 / J. Kašpárek
Plasty dále trnem v oku
   Dobrý den, přestože jsem od Vás odpověď na původní dotaz ohledně plastů mohl na našich nových vzkvétajících stránkách nalézt, stále se nemohu ubránit dotazování se opětnému. Předchozí dvě reakce p. Nováka a Chaloupky komentovat nebudu, jelikož si lze jednoduše spočítat, že náš zájem na třídění odpadů je stejný, a nebudu tudíž mít snahu opakovat argumenty již zmíněné. Abych řekl pravdu, Váš argument ohledně finančních nákladů na odvoz kontejnerů s plasty mě poněkud zaskočil, i když nebyl ani neočekávatelný. Takováto politika řešení problému s plasty mi přijde poněkud zastrašující pro občany, kteří Vaši odezvu četli. Otázkou je, zdali by politika obce neměla třídění odpadů spíše podněcovat, nežli od něj zrazovat argumenty finančními (obávám se totiž, že tyto úzkoprsé argumenty budou mít jistě dopad na valnou část našeho obyvatelstva, v jehož sobeckosti se nenajde kousek prostoru na přemýšlení o dopadu jejich chování – netřídění – na generace budoucí), a tudíž následně získávat předpojaté publikum. Naskýtá se tedy další otázka, zdali se nám jako obci vyplatí si plastovým odpadem postupně, ale jistě zaplňovat skládku, nežli se postarat o to, aby se zřídily kontejnery na plasty, a přenechat tuto starost firmám, které se o zpracování takového odpadu postarají ve svém zájmu. Pokud tedy nedojde k tomu, že by se u nás na několika rozích skvěly ve své nádheře kontejnery na plast, nezbude než přemýšlet o tom, na jakou planetu naší soustavy by mělo Mšeno důsledkem rychlejšího zaplňování své skládky plasty odvážet? Toto je ale hypotetická otázka do budoucna, která se naší generace zřejmě týkat nebude. Ale přeci, není třídění plastů v naší obci i v NAŠEM zájmu? Děkuji, J. K.

29.03.2004 14:34 / J. Kašpárek
Dobrého dne přeji opětovně, zas a znovu reakce na Nekonečný příběh s podtitulem Plasty. Musím uznat, že se zdá, jako by se na radnici blýskalo na lepší časy. Konečně se dočkáme alespoň jednoho kontejneru na plasty. Ovšem, tento se bude skvět (schovávat) u skládky? Dovoluji si s tímto umístěním polemizovat. Jistě se najdou lidé, kteří opravdu chtějí třídit odpad, a tito si čas a cestu na vyběhnutí za Mšeno jistě najdou. Obávám se ale, že ono umístění je poněkud nešťastně zvolené s ohledem na tu část obyvatel třídících odpad, kteří nebudou váhat a pochodem s plasty přes celé město (nemluvím jen o motivaci, ale i o generaci těch, pro které se takové výlety za tříděním stanou fyzicky spíše náročné) se nechají spíše odradit. Myslím, že umístění někde v centru města by bylo jistě vhodnější. Navíc pomysleme přitom na turisty pátrající po kontejneru na plasty. Budou jistě instinktivně mířit do centra, a nikoli po čichu na větrnou hůrku, kde se proti nebesům hrdě tyčí naše skládka, jistojistě střežená kontejnerem na plasty. Nebylo by tedy vhodnější a praktičtější umístit kontejner lidem pod nos a na oči, než ho před nimi schovávat, a tím si tak ztěžovat politiku zaškolování svých obyvatel v třídění odpadu? Děkuji, j. k.

30.03.2004 09:39 / V. Novák
Dobrý den, mám podobný názor jako p. Kašpárek. Umístění kontejneru u skládky není podle mne vhodné. Lidé budou ochotni třídit, jen pokud s tím budou mít co nejméně starostí. V souvislosti s tím je také otázkou, zda mít jeden 1100 l kontejner, nebo např. dva menší.