Šest lidí z deseti už v Česku třídí své odpadky

   Tři minuty chůze dělí každého od kontejnerů na sklo, papír a plasty. Dost lidí se ale stále vymlouvá na nedostatek času a odpad netřídí. Před osmi lety odpad netřídil téměř nikdo. Dnes smetí na plasty, papír a sklo dělí šest lidí z deseti. A ministerstvo životního prostředí chce, aby do čtyř let odpad třídilo přes osmdesát procent lidí.
   „Je to reálné. Lidé jsou k třídění ochotní,“ říká Kateřina Dalešická ze společnosti Eko-kom, která v Česku už dva roky vede kampaň pro třídění. V západní Evropě patří třídění odpadu k dobrému chování. Například jen nepatrné procento Němců odpad odmítá třídit. Tam ale osvětová kampaň běžela celkem deset let.
   Českou kampaň Eko-komu s mottem Třiďte odpad - nebuďte líní podle Dalešické zaznamenala asi třetina lidí a velká část se jich poté začala zajímat o podrobnosti. Podle ní se lidé už také nemohou vymlouvat, že barevné kontejnery mají daleko. Zatímco v roce 1997 je měla jen osmina obcí v zemi, dnes je to 92 procent. V průměru se ke kontejnerům každý dostane nejdéle za tři minuty chůze. V tom, kolik vytříděného odpadu znovu použije, se Česko řadí na deváté místo v Evropě. Každý člověk za rok vyprodukuje 150 až 200 kg odpadků. Z toho přibližně třicet kilo tvoří papír, plasty činí pětadvacet kilo a skla jeden Čech ročně vyhodí patnáct kilogramů. Rozdělený odpad se vozí nejprve na třídičku, poté si ho rozeberou firmy, které ho zpracovávají dál. Z plastů se například vyrábějí silonky, koberce, fleeceové bundy nebo náplně do spacáků.
   Televize Nova loni odvysílala reportáž, ve které přistihla teplickou svozovou firmu při tom, kdy tříděný odpad zavezla na běžnou skládku. „Čas od času máme takové informace od lidí, kteří tvrdí, že něco takového viděli. Ale nám se nikdy nepodařilo něco takového odhalit,“ řekl LN pracovník inspekce životního prostředí v Liberci. Taková pochybení se navíc těžko dokazují. Problémem je spíše to, že lidé odpad třídit neumějí. „Tvrzená krabice už není papír. Takové třídění je k ničemu,“ říká mluvčí inspekce Eva Rolečková. Úřad loni rozdělil několik desetiticových pokut, a to zejména firmám, které odpad špatně vytřídily. Kampaň za třídění odpadů poběží v Česku ještě tři roky. Společnost Eko-kom plánuje do třídění zapojit i děti. „Budeme objíždět školy a pořádat takzvaná barevná odpoledne, kde dětem vysvětlíme, proč mají smetí rozdělovat,“ uvedla Dalešická.
Lidové noviny, 22. 04. 2004.

Jana Machalická