Že brambory jsou vynikajícím pokrmem, to 18. dubna poznali návštěvníci zemědělského muzea v Kadlíně. Probíhala tam důstojná oslava Mezinárodního roku brambor – plodiny velkého významu. Neodbyla se jen vědeckou přednáškou. „Kulturní duše“ Vlastimil Čech se starostou Zdeňkem Šestákem ji obohatili o zajímavý doprovodný program. Žáci a studenti ze 7 různých škol u rozhledny Hradišť zasázeli ručně 2 řádky brambor.

Obdivovali muzeální zemědělské náčiní s vozem používaným před 70 roky. Nedovedli si představit, že by takto museli pracovat celý den na větším poli. Odpočinuli si u ohníčků, v jejichž popeli si pekli brambory jako kdysi dětští pasáci dobytka. Někteří je ochutnávali prvně v životě, pokud brambor nezuhelnatěl. Po přesunu do muzea si zvědavě prohlíželi tehdejší zemědělskou mechanizaci pro pole i dvůr. Na nádvoří děvčata z bramborárny Bukovice pro ně i návštěvníky výstavy smažila specialitu brambory z ohýnku. Byla to lahůdka.

Mýlil se každý, že brambory jsou tak k vaření, krmení dobytka a výrobě lihu. Šlechtěním ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě vznikají nové odrůdy pro požadované použití v kuchyni, průmyslu a krmivářství. Mezi návštěvníky, zemědělskými odborníky a různými hosty byl i první tajemník velvyslanectví Peruánské republiky v Praze. I jeho výstava zaujala.

Exponáty výstavky na stolech i stěnách byly vkusně naaranžované. Ozdobné doplňky dodaly školy i Domov seniorů Mšeno. Pěstování brambor je skoro vědou, což připomínala odborná literatura, propagační hesla o významu brambor, dále stručná historie brambor v Čechách od počátku až po současnost. Lidé kuchtící v kuchyni si zvědavě prohlíželi polotovary z brambor vyráběné v bramborárně Bukovice, Naturu a dalšími výrobci. Nechyběla stará kuchyňská váha se závažími, starým nádobím a ošatkou pletenou ze slámy. Tím oslava Mezinárodního roku brambor v Kadlíně nekončí. Ve dnech 13. A 14. září studenti zkusí vykopávat zasázené brambory. Kadlín je bohatší o další tradici, přitažlivou i pro návštěvníky ze širokého okolí. Opět bude možno ochutnávat bramborové pochoutky při doprovodném programu.

Jan Bursa