EU přináší evropská pravidla ochrany přírody


   Zanedlouho čeká Českou republiku a přeneseně i nás všechny velmi významný krok – přistoupení ke společenství evropských států, Evropské unii. Se vstupem do EU se Česká republika také zavazuje k plnění předpisů, které dosavadní členské státy přijaly a které (víceméně) také naplňují. Tyto předpisy se týkají prakticky všech oborů a nevyhýbají se ani ochraně životního prostředí, konkrétně i ochraně přírody. 
                         Ing. Ladislav Pořízek, ved. Správy CHKO Kokořínsko Nutno říci, že český systém ochrany přírody je v rámci Evropy možno považovat za vyspělý a moderní. Čtyři národní parky a systém chráněných krajinných oblastí (24 včetně Kokořínska) zajišťují ochranu a péči o rozsáhlá přírodně hodnotná území, další menší přírodně hodnotné lokality jsou chráněny statutem maloplošných chráněných území. V ochraně přírody pracuje řada vysoce kvalifikovaných lidí, kteří ochranu přírody chápou dynamicky a uvědomují si, že česká krajina byla zásadní měrou spoluutvářena působením člověka a dále bude pod vlivem jeho činností, ať už pro přírodu přínosných či naopak. Dosud platné znění zákona o ochraně přírody a krajiny je v podstatě pro ochranu přírody vyhovující. Proto nové „evropské“ přístupy nemají jen své zastánce, ale i odpůrce. Důležité však je, že náš národní systém nebude po vstupu do EU zrušen, ale „evropský“ systém bude do něj začleněn (což bohužel někdy vyvolává pocit jakési nadstavby či rozpínavosti ochrany přírody).
   Ochrana přírody v EU se opírá především o dva dokumenty. Jsou to směrnice Rady č. 79/409/EHS z roku 1979, o ochraně volně žijících ptáků (tzv. směrnice o ptácích) a č. 92/43/EHS z roku 1992, o ochraně přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (tzv. směrnice o stanovištích). Podle těchto dvou směrnic se zřizují evropsky významná chráněná území vytvářející soustavu NATURA 2000. Tyto směrnice se musí do našeho přístupu k EU stát i součástí českého právního řádu, a to nejen papírově. Podle směrnice o ptácích musí ČR zajistit ochranu evropsky významných druhů ptáků formou zřízení oblastí ochrany ptactva. Těch by v ČR mělo vzniknout 41. Kokořínsku nejbližší je rozsáhlé území s názvem Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady, které by mělo zajistit především ochranu 4 evropsky významných druhů ptáků – jeřába popelavého, slavíka modráčka, lelka lesního a skřivana lesního. Tyto oblasti by měly být zřízeny do data našeho přístupu k EU. Ve stejném termínu nás směrnice o stanovištích zavazuje k předložení tzv. národního seznamu uzemí navržených k ochraně stanovišť, rostlin a živočichů. Pro přípravu tohoto seznamu musela státní ochrana přírody zvládnout obrovské množství práce – zmapovat Českou republiku z pohledu evropsky významných stanovišť, rostlin a živočichů, protože směrnice o stanovištích se v mnohém neshoduje s českými předpisy a dokonce často i s českými názory na ochranu přírody. Můžeme o těchto rozporech diskutovat, ale v současné době musíme ctít nadřazenost evropských směrnic a přizpůsobit se jim. Tento národní seznam bude zaslán Evropské komisi, která jej posoudí (může požadovat jeho další doplnění) a sestaví evropský seznam území významných pro Evropské společenství na území České republiky. Od jeho přijetí musí ČR do šesti let tato území vyhlásit za zvláště chráněná. Evropský seznam bude vycházet ze stávající sítě chráněných území, je však již dnes jasné, že jejich plocha se v ČR bude muset rozšířit. Lze to vnímat dvojím způsobem – buď jako omezování potenciálních možností jiného využívání území (chrání se současný stav) nebo jako hrdost na to, že česká příroda má Evropě co nabídnout. Ale to je otázka filozofická.
   Na splnění těchto úkolů pracuje především státní ochrana přírody. Ta má ale v mnohém „svázané ruce“, protože chybí český zákon, který by dal všem těmto přípravám jasná pravidla a je to i výtka EU při hodnocení našich příprav. V případě, že se evropské směrnice do našeho vstupu nestanou součástí českého právního řádu, a ČR tudíž nesplní své povinnosti, hrozí nám omezení využití financí z unijních fondů a časem i citelné pokuty. Ale tomu se snad chceme vyhnout. Proto již v loňském roce začalo tzv. předjednání ptačích oblastí a zanedlouho se přistoupí i k předjednání národního seznamu. Musí se rozlišit termín projednání (oficiální příprava chráněného území podle pravidel daných zákonem) a předjednání, které v předstihu před oficiálními kroky podává informace vlastníkům pozemků, samosprávě apod. Tímto předjednáním pro území celého státu byly pověřeny správy CHKO a Správa CHKO Kokořínsko již vedla předjednání pro ptačí oblast Českolipsko – Dokeské pískovce a mokřady a zanedlouho přistoupí i k předjednání národního seznamu na území CHKO Kokořínsko i dalším území mimo CHKO.
   A jak bude NATURA 2000 vypadat na Kokořínsku? Zatím je jasné, že zde nebude zřízena ptačí oblast. Evropsky významné druhy ptáků se zde sice vyskytují, ale ne v dostatečném počtu. Pro ochranu stanovišť by na území stávající CHKO měly být vymezeny dvě plochy, pro ochranu rostlin tři (jedna pro střevičník pantoflíček a dvě pro kapradinu vláskatec tajemný s velkým územím, ale bez významnějších omezení), v území mokřadů by měly být chráněny dva druhy vrkočů (drobný šnek s ulitou ne větší jak 3 mm) a v potoce Pšovka rybka sekavec. Velká část těchto území je dnes již přírodní rezervací, přírodní památkou nebo první zónou ochrany přírody CHKO, takže nárůst omezení využití pozemků bude nevýznamný. Přitom zejména zemědělci již dnes vědí, že mít pozemky v chráněném území může být výhodné, protože mohou lépe využít zajímavé finance, např. z agroenviromentálních programů (sečení a pastva travních porostů, údržba podmáčených a rašelinných luk atd.). A podle nového znění zákona bude za omezení vyplývající z titulu ochrany přírody stát vyplácet finanční kompenzace.
   Protože náš vstup do EU se rychle blíží, všechna zmíněná příprava běží na plné obrátky. Vše by mělo být dokončeno po přijetí příslušného zákona (respektive novely zákona o ochraně přírody a krajiny), snad poslanci napodruhé zákon přijmou (první pokus nebyl rozdílem jednoho hlasu úspěšný). Věřím, že naše příprava bude řádně dokončena a vstup do EU bude důstojný, a ne s ostudou z nesplněných úkolů.
Ing. Ladislav Pořízek, vedoucí Správy CHKO Kokořínsko

Poznámka: Správa CHKO Kokořínsko je oficiálním informačním střediskem pro soustavu chráněných území NATURA 2000 (kontaktní tel. 315 622 149, e-mail kokorin@schkocr.cz, adresa Česká 149, 26 01 Mělník)