Každý z nás hledá svou „rajskou zahradu“

   Příbuzní z Austrálie mi poslali lék na bolavé klouby. Prý zázračný, vyrobený z rostliny Ginko biloba. Nevěřím zázrakům, pokud se týkají mého zdraví. Jen název té rostliny mě zaujal. Nalistovala jsem v knize českého „Děda Vševěda“ (Děda v tom nejlepším a nejuctivějším smyslu slova) a už jsem to měla. Ginko = jinan dvoulaločný! Pan dr. Václav Větvička o něm píše v několika svých botanicko – zeměpisně historických knížkách! V Čechách byl poprvé popsán v r. 1812 v obci Hluboš.
    Poděkovala jsem za lék a napsala jsem jim, že si vážím jejich starosti o mé zdraví, ale jinan dvoulaločný roste i ve Mšeně, ve zahradě mých známých. Lituji, že ti moji známí mají jenom jeho samčí druh. Kdyby měli i samičí, měla bych jinan již také na své zahrádce a sušila čaje z jeho podivných vějířovitých listů.
   Odepsali později. Prý zapomněli, že je pro mne Mšeno „pupkem světa“, kde roste úplně všechno jako v biblické rajské zahradě. Neurazila jsem se. Každý z nás hledá svou „rajskou zahradu“. Oni věří na svou, australskou, kam před lety s obtížemi dopluli.
Ludmila Svátková