Indické menu, italské těstoviny, francouzské krevety a mnoho dalších cizokrajných pokrmů se stalo v České republice módou. Přes všechnu atraktivitu se však úplně zapomnělo, že někdy existovala nefalšovaná česká kuchyně, která se svou chutí plně vyrovná jídlům z dálného východu i blízkého západu. Objevme proto spolu kouzlo dávných tradic a ochutnejme jídla z kuchyně našich babiček.

Česnekový „vyprošťovák“ v chlebové kouliChlebová koule

Jedna porce:
1 chlebová koule (bochníček), 20 g nastrouhaného eidamu, 10 g sušených uvařených hub, 3 dcl hovězího vývaru, 3 stroužky česneku, špetka majoránky, špetka pepeře, 50 brambor

Nastrouhejte čennek a přidejte jej do hovězího vývaru. Dochuťte polévkovým kořením, mletým pepřem a majoránkou. Dopředu si uvařte namočené sušené houby. Rozkrojte chlebovou kouli, vydlabejte ji a vložte do ní vařené brambory, nastrouhaný sýr (eidam) a vařené houby. Ve vyhřáté troubě ji nechte asi sedm minut. Vše zalijte česnečkou, ozdobte nasekanou petrželovou natí a přiklopte pokličkou z chleba, která vznikne při rozkrojení bochníčku.

Kapr na pivěKapr na pivě

4 porce kapra, sůl, mletý pepř, 1/4 litru světlého piva, 2 lžíce oleje, 4 malé cibulky, 2 lžíce citronové šťávy, kmín, mletá sladká paprika

Porce opláchnutého a osušeného  kapra osolte a opepřete. Rozložte je na talíř, trochu pokapejte pivem a dejte asi na hodinu odpočinout do chladničky. Poté v kastrolu na rozehřátém oleji osmahněte oloupané, na kroužky nakrájené cibulky, vložte porce kapra, zalijte pivem, pokapejte citronovou šťávou, posypejte kmínem a paprikou. Duste pod pokličkou doměkka asi 25 minut. Při dušení podlévejte maso trochou horké vody.

Vánoční kuba

5 lžic sušených hub, 300 g krupek, 3 lžíce škvařeného drůbežího nebo vepřového sádla, 1 velká cibule, 1 lžička drceného kmínu, 5 stroužků česneku, půl lžičky majoránky, špetka pepře, sůl

Přebrané krupky opláchněte a ve větším množství vody uvařte doměkka. Přebytečnou vodu slijte a krupky omastěte lžící másla. Než se krupky uvaří, osmahněte na lžíci sádla nadrobno pokrájenou cibuli a hrubě posekaný česnek. Přidejte předem namočené houby, podlijte vodou z hub, osolte, vmíchejte koření a duste doměkka. Podušené houby smíchejte s měkkými krupkami, podle chuti ještě přisolte, vložte do vymaštěného pekáče, pokapejte zbytkem sádla a zapečte asi 30 minut v horké troubě.

Blanka Šulcová